[Logo] Forum użytkowników komputerów Amiga
  [Search] Szukaj   [Recent Topics] Najnowsze wpisy   [Hottest Topics] Najciekawsze dyskusje   [Members]  Spis użytkowników tego forum   [Groups] Strona główna 
[Register] Załóż konto / 
[Login] Zaloguj się na forum 
Rdesktop problem.  XML
Wszystkie dyskusje » Internet i sieć
Autor Wiadomości
mufa
Weteran
[Avatar]

Na forum od: 05/02/2007 19:29:09
Wysłane wiadomości: 1076
nie ma na forum

Przez dobre 2 lata korzystałem sobie bezproblemowo z RDesktop. Ostatnio zmienilem modem (zaznaczam że nic nie zmieniałem w konfiguracji Windowsa), ze starego SpeedTouch 510, na Pentagram Cerberus P 6311-07R. Oba kompy mają dostęp do internetu, oba się widzą (działa ftp, pingi), lecz pomimo zapodania odpowieniego IP, nazwy i hasła w RDesktop, wciąż wyskakuje "unable to resolve host". Ma ktoś jakieś pomysły, bo mi po kilku godzinach walki już ręce opadają.
Gordon Shumway
Aktywny forumowicz
[Avatar]

Na forum od: 11/04/2007 14:05:13
Wysłane wiadomości: 449
nie ma na forum

Modem, czy router? Ja uzywam RDesktop po lokalnym IP (192.168.0.102 dla PC), komputery podlaczone mam do routerka. Mysle, ze to jest najbardziej sensowne rozwiazanie.
[WWW]
mufa
Weteran
[Avatar]

nie ma na forum

Oczywiście modem z funkcją routera, inaczej przecież nie pisałbym o łączeniu kompów w sieć. Poprzedni modem miał tylko jedno wyjście, więc dodatkowo używałem zewnętrznego switcha, ten już ma wbudowany switch i cztery gniazda. Poprzedni modem rezerwował adresy 10.0.0.x, a ten obecny 192.168.1.x, konkretnie pecet jest widziany jako 192.168.1.103, pinguję do niego z Amigi, a RDesktop go nie widzi.
Gordon Shumway
Aktywny forumowicz
[Avatar]

Na forum od: 11/04/2007 14:05:13
Wysłane wiadomości: 449
nie ma na forum

Sprawdz jeszcze raz ustawienia w Windows. Musisz miec logowanie na haslo i wl. opcje zdalnego korzystania z XP. Tyle ja zrobiem po stronie Windy i zadzialalo od razu.
[WWW]
mufa
Weteran
[Avatar]

nie ma na forum

Jak pisałem w pierwszym mailu, walczyłem z tym kilka godzin (czytaj, wszystko sprawdzałem po kilka razy). Winny jest albo sam RDesktop, albo (i na to liczyłem zakładając ten wątek), jakaś opcja w konfiguracji modemu. Muszę przyznać że ten nowy w porównaniu do poprzedniego, naprawdę ma ich sporo.
TomK
Typowy forumowicz

Na forum od: 22/02/2007 23:51:05
Wysłane wiadomości: 125
nie ma na forum

mufa wrote: Winny jest albo sam RDesktop, albo (i na to liczyłem zakładając ten wątek), jakaś opcja w konfiguracji modemu. Muszę przyznać że ten nowy w porównaniu do poprzedniego, naprawdę ma ich sporo.

Może to kwestia konfiguracji firewall w routerze. Na początek go wyłącz jak się da to dla połączeń wewnętrznych a jak się nie da to wogóle. O ile wiem to programy takie jak RDESKTOP grzebią po różnych portach co jest podejrzane dla wszelkich "ścian ogniowych". A większość takich routerków ma wbudowany firewall.
mufa
Weteran
[Avatar]

nie ma na forum

TomK wrote:
mufa wrote: Winny jest albo sam RDesktop, albo (i na to liczyłem zakładając ten wątek), jakaś opcja w konfiguracji modemu. Muszę przyznać że ten nowy w porównaniu do poprzedniego, naprawdę ma ich sporo.

Może to kwestia konfiguracji firewall w routerze. Na początek go wyłącz jak się da to dla połączeń wewnętrznych a jak się nie da to wogóle. O ile wiem to programy takie jak RDESKTOP grzebią po różnych portach co jest podejrzane dla wszelkich "ścian ogniowych". A większość takich routerków ma wbudowany firewall.

Niestety wyłączenie firewalla w routerze nie pomogło. Zamieszczam jeszcze zrzut z zakładki LAN, może tutaj można coś zmienić?

mufa
Weteran
[Avatar]

nie ma na forum

Po wielu bojach udało mi się połączyć. Na starym modemie w Rdesktop, wpisywałem w pole Computer nazwę komputera, w pole Domain IP i działało. Teraz udało mi się połączyć kiedy w pole Computer zamiast nazwy również wpisałem IP.

Wszystkie dyskusje » Internet i sieć
Przejdź do: