eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

piątek, 19. lipca, 2019, 12:25

Amiga forum / AmigaOS 4.x / Peg II i instalacja 4.1

Czytasz wątek: Peg II i instalacja 4.1

biax13
Nieaktywny użytkownik starego forum

Peg II i instalacja 4.1 wysłany: 2011-03-31 20:19

Pomóżcie staremu lamerowi uruchomić system na Pegu. Nie wiem, coś namieszałem z opcjami OF-a i teraz świeżo zainstalowany 4.1 nie chce mi wystartować z HDD.
Może macie listę poleceń OF, które ustawiają ścieżkę do amigaboot.of

próbowałem: boot hd0: amigaboot.of

setenv boot_device: boot hd0: amigaboot.of
setenv autoboot true

i nic :cry:

Odpowiedz

skipp
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Peg II i instalacja 4.1 wysłany: 2011-04-01 16:09

Z góry mówię, że piszę tylko teoretycznie jako, że: mam tylko Efikę, a nie Pegaza-II, ani OS 4.1. Jednak spróbuję pomóc w kwesti OpenFirmware. Mniemam, że polecenia do odpalania *dowolnego* systemu z poziomu OF są takie same i tak samo odpalamy Debiana, MorphOSa i OS 4.1. Niemniej jednak, to tylko teoria...

W każdym razie, składnia do bootowania jest trochę inna, niż piszesz:



boot ide:0 boot.img



czyli w Twoim przypadku prawdopodobnie byłoby to



boot hd0:0 amigaboot.of



(o ile plik 'amigaboot.of' leży na pierwszej partycji pierwszego dysku)

Podobnie minimalnie musisz zmodyfikować linię z setenv:



setenv boot-file amigaboot.of
setenv boot-device /pci/ide/disk@...



A to ostatnie znajdziesz przez wpisanie w prompt OF "devalias". Mam nadzieję, że to pomoże...

Odpowiedz

biax13
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Peg II i instalacja 4.1 wysłany: 2011-04-01 19:52

@skipp
Z góry mówię, że piszę tylko teoretycznie jako, że: mam tylko Efikę, a nie Pegaza-II, ani OS 4.1. Jednak spróbuję pomóc w kwesti OpenFirmware. Mniemam, że polecenia do odpalania *dowolnego* systemu z poziomu OF są takie same i tak samo odpalamy Debiana, MorphOSa i OS 4.1. Niemniej jednak, to tylko teoria...

W każdym razie, składnia do bootowania jest trochę inna, niż piszesz:



boot ide:0 boot.img



czyli w Twoim przypadku prawdopodobnie byłoby to



boot hd0:0 amigaboot.of



(o ile plik 'amigaboot.of' leży na pierwszej partycji pierwszego dysku)

Podobnie minimalnie musisz zmodyfikować linię z setenv:



setenv boot-file amigaboot.of
setenv boot-device /pci/ide/disk@...



A to ostatnie znajdziesz przez wpisanie w prompt OF "devalias". Mam nadzieję, że to pomoże...




Dziękuje bardzo za porady, jak tylko będe w zasięgu mojego Pega to przetestuję wpisy OF zgodnie z Twoimi sugestiami.
Dzieki jeszcze raz

Odpowiedz

skipp
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Peg II i instalacja 4.1 wysłany: 2011-04-03 17:07



@
Dziękuje bardzo za porady, jak tylko będe w zasięgu mojego Pega to przetestuję wpisy OF zgodnie z Twoimi sugestiami.



Nie ma za co. A gdyby to nie działało z jakiegoś powodu - w OF masz polecenie "help" a dokładniej "help booting" - tam masz wszystko napisane (musisz zatrzymać scrolla enterem albo spacją, jak w "More").

Mam nadzieję, że sobie poradzisz z tym, to nie jest trudne

Odpowiedz

skipp
Nieaktywny użytkownik starego forum

Peg II i instalacja 4.1 wysłany: 2011-04-03 17:07

Również to może byc pomocne:

http://www.efika.org/ThePegasosBook/en/V2.3_en/ThePegasosBook_V2.3_en_T4_Linux.pdf

Odpowiedz

biax13
Nieaktywny użytkownik starego forum

Peg II i instalacja 4.1 wysłany: 2011-04-03 20:42

@skipp
Również to może byc pomocne:

http://www.efika.org/ThePegasosBook/en/V2.3_en/ThePegasosBook_V2.3_en_T4_Linux.pdf




100 krotne dzięki. Można na Ciebie liczyć .... dziękuję!!!

Odpowiedz

AmigaOS.pl