eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

niedziela, 28. lutego, 2021, 16:01

Amiga forum / Klony Amigi / Pegasos 2 - uruchamianie komputera

Czytasz wątek: Pegasos 2 - uruchamianie komputera

cactoos
Nieaktywny użytkownik starego forum

Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-02 21:42

Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem pegasos'a2 ( od czwartku bede - mam nadzieje - rowniez szczesliwym uzytkownikiem aos4.1 . Jak narazie mam zainstalowany tylko mos2.7. Otoz problem jakiego doswiadczam regularnie to to, ze musze komputer uruchamiac kilka razy, zanim "uruchomi" sie open firmware i otrzymam sygnal na monitorze. Kontaktowalem sie ze sprzedawca ( osoba , ktora rowniez jest zarejestrowana na forum i ogloszenie rowniez z forum - [url]http://www.exec.pl/forum/posts/list/993.page ) i kolega zapewnil mnie, ze nie doswiadczyl takich problemow ze sprzetem. Sprzet rozkrecony, pamieci, plyta cpu, kable "przegladniete" i docisniete. Zdarza sie, ze komputer startuje za pierwszym razem po wcisnieciu power-on, aczkolwiek w wiekszosci przypadkow musze ponownie przytrzymac reset przez kilka sekund ( co rowniez dziala "randomowo"), albo wylaczyc i wlaczyc peg'a ponownie. Nie mam podstaw, aby nie ufac komus, jesli zapewnia mnie, ze nie mial zadnych problemow ze sprzetem, ale wiem co aktualnie sie z tym sprzetem dzieje i nie jest to dla mnie normalne i jakis powod musi byc.

2. nie moge zapisac w of na stale autoboot'owania. aktualnie bootuje mos'a "z reki"

boot /pci/ide/disk@0,0:0 boot.img


Jezeli juz uruchomie system, to dziala on bardzo stabilnie - nie zauwazylem zadnych problemow ( specjalnie zostawilem peg'a wlaczonego przez prawie 3 dni, gdzie w godzinach nocnych ogladalem filmy, a za dnia system sobie "pracowal" sam ).
Ustawianie wszystkich zmiennych przez

setenv

nie pomaga ( zmienne nie sa zapamietywane, i nawet po restarcie powracaja do ustawien fabrycznych ). Od razu po tym, jak zapisze zmienne i wyswietle je przez

printenv

to wszystko jest ok, ale po restarcie juz nie.

Jezeli ktos ma jakies pomysly, co mogloby powodowac problemy, to bede wdzieczny za pomoc.


I na koniec mam pytanko odnosnie update firmware w peg2, ale to juz w osobnym poscie.

Odpowiedz

pizzadriver
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-03 07:01



@
Jezeli ktos ma jakies pomysly, co mogloby powodowac problemy, to bede wdzieczny za pomoc.


Może coś nie tak z zasilaczem, ja bym podłączył na próbę inny zasilacz.

-

Nie wiem jak w Pegu to wygląda, ale kiedyś w pececie miałem uszkodzony wiatraczek na procku. Objawy były podobne tzn. trzeba go było kilka razy startować. Bios wykrywał za wolne obroty wiatraka i zaraz po włączeniu komp się wyłączał. Wymiana chłodzenia rozwiązała problem.

Odpowiedz

cactoos
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-03 11:52

Jesli chodzi o wiatraczki, to rowniez obserwowalem, czy dzialaja. I ten z cpu i karty gfx , jak rowniez chlodzenie zasilacza startuja bez problemu od razu. Bede testowal zasilanie z listwy ( pisal o tym rzookol na ppa ), potem ewentualnie wymienie zasilacz i dam znac , czy jest poprawa.

Odpowiedz

cactoos
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-05 15:05

Jestem juz po testach : bateria, zasilacz, listwa, klawiatura, myszka. Dalej to samo, nie ma najmniejszej roznicy - randomowe uruchamianie i calkowita niemozliwosc zapisania ustawien w openfirmware przez setenv. Nie mialem juz sily tego przepisywac, wiec zrobilem foty :

1 - [URL=http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/of_prompt.jpg]http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/of_prompt.jpg[/URL] - tak wyglada moje "normalne" of ( jak juz peg sie uruchomi normalnie) i potem przez boot z reki system uruchamia sie i dziala normalnie.

2- [URL=http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/2.jpg]http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/2.jpg[/URL] - tutaj "przywieszka" - zdarza sie nieczesto, aczkolwiek przypadki tylko po wlaczeniu komputera ( nie zauwazylem po restarcie przyciskiem / poprzez reboot z menu mos'a )

3 - [URL=http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/3.jpg]http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/3.jpg[/URL] - wykonane

printenv

- niestety - tak jak juz wspominalem wczesniej - calkowita brak mozliwosci zmiany ustawien ( po restarcie printenv zwraca doklanie te same wartosci jak na zdjeciu)

Podlaczylem zasilacz z grzyba - 450W , wymienilem baterie, probowalem innej klawiatury i myszki,wszytskie sloty pci wolne - wyjalem kontroler sata i usb ( w agp siedzi tylko radek). Rezultat ten sam - bez zmian - te samy problemy.

Czy [URL=http://www.amazon.co.uk/Serial-RS232-Connection-Cable-Female/dp/B00228GQCY/ref=sr_1_13?ie=UTF8&qid=1304600293&sr=8-13]taki kabelek[/URL] bedzie odpowiedni ? Jesli tak, to jak wykonac "przechwycenie" komunikatow peg'a ( jakim oprogramowaniem ?- mam windows 7 ) . Dzieki za pomoc.

dop: jeszcze odnosnie zdjecia 2 - ta "przywieszka" to wyjatki, najczesciej nie ma wogole sygnalu z karty graficznej, klawiatura bez zasilania ( nawet bez mrugniecia diod, capslock nie dziala, monitor wygaszony)

Odpowiedz

konrad
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-05 15:27

@cactoos
2- [URL=http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/2.jpg]http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/2.jpg[/URL] - tutaj "przywieszka" - zdarza sie nieczesto, aczkolwiek przypadki tylko po wlaczeniu komputera ( nie zauwazylem po restarcie przyciskiem / poprzez reboot z menu mos'a )




U mnie tak to wygląda, gdy jest odpięta klawiatura. Pegasos 2 nie startuje, tylko wisi w takim stanie.

Odpowiedz

pizzadriver
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-05 18:19



@
cactoos
Jestem juz po testach : bateria, zasilacz, listwa, klawiatura, myszka. Dalej to samo, nie ma najmniejszej roznicy - randomowe uruchamianie i calkowita niemozliwosc zapisania ustawien w openfirmware przez setenv.
...
dop: jeszcze odnosnie zdjecia 2 - ta "przywieszka" to wyjatki, najczesciej nie ma wogole sygnalu z karty graficznej, klawiatura bez zasilania ( nawet bez mrugniecia diod, capslock nie dziala, monitor wygaszony)



dla "spokojności" możesz jeszcze sprawdzić pamięć jakimś memtestem, spróbować z inną kartą graficzną i dyskiem twardym.

Odpowiedz

cactoos
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-06 22:27

Troszke wiecej na ppa jeszcze zostalo napisane, ale generalnie jak narazie stanelo na tym :

No jestem po kolejnej bitwie. To naprawde jakies nienormalne sie juz staje. Od wczoraj 22:00 komputer wylaczony przez kilkanascie godzin ( ale zasialnie na listwie nonstop ). Dzisiaj po pracy zdarzylo sie tylko raz, ze musialem wylaczyc go i wlaczyc ponownie. Robilem kilkanascie , jak nie kilkadziesiat prob. Resety przez panel, przez komende z OF reset, wylaczanie prze shut-down z OF i ponowne uruchamianie. Bez najmniejszych problemow sprzet sie uruchamia.

Kolejna sprawa - opisalem wczoraj problemy i wyslalem zapytanie do gosci z bplan'u. Odpisal mi Thomas Knabel.
1. Jesli chodzi o problemy z randomowym uruchamianiem - napisal podobnie jak Wy, ze najpierw polaczenie z pc i hyper terminal, bo na odleglosc nie mozna nic napisac. Moze to byc powiazane z pamiecia, albo z czyms zupelnie innym.

2. [URL=http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/2.jpg]Ta zwieszka OF[/URL] glownie powodowana jest ( jak zreszta koledzy tutaj napisali ) klawiaturami USB. W przypadku klawiatury PS/2 (uzywam z pegiem) Jego zdaniem ten blad nie powinien wystepowac. Ok, szczegol.

3. Teraz najlepsze. Zapytalem rowniez o brak mozliwosci zapisania na stale innych, niz defaultowe ustawien prze setenv w OF. Standardowe ustawienia w moim przypadku posluzyly za przyklad :




"setenv boot-file boot.img ramdebug"
"setenv boot-device /pci/ide/disk@0,0:0"
"setenv auto-boot-timeout 3000"
"setenv auto-boot? true"



potem szybki test "printenv" aby sie upewnic, ze wszystko jest ok i potem komenda "boot" i normalnie mos2.7 uruchamia sie pieknie. Wedlug podrecznika i roznych innych zrodel, po restarcie albo wylaczeniu i wlaczeniu kompa, te ustawienia powinny zostac zapamietane i system powinien sie ladowac jzu automatycznie. W moim przypadku jest jednak inaczej i wszystko wraca do :

[URL=http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/printenv_default.jpg]http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/printenv_default.jpg[/URL]

OK. Jakze sie ucieszylem, gdy przeczytalem, ze powinienem uzyc na koniec komendy "nvstore" aby na stale zapisac zmienne w OF, no wiec zrobilem jeszcze kilka prob z "nvstore" ( o ktorej to komendzie nigdzie nie pisze na stronach, albo nawet w manualu do komputera ).
Klapa ponowna - nawet po "nvstore" ustawienia wracaja po resecie. Napisalem do goscia raz jeszcze i odpisal, ze - zakladajac dodatkowo, ze robie wsystko poprawnie - pierwszy raz ma do czynienia z takim problemem, chyba... ze to komp uzywany i ktos sie "bawil" i Flash jest zabezpieczony przed zapisem. Generalnie bardzo pomocny czlowiek, jestem pozytywnie zaskoczony obsluga "klienta" i profesjonalizmem ( przeciez to stary komp, bez gwarancji, nie musial nawet niczego tlumaczyc ). Napisal , ze jeszcze mam mu przeslac te logi z terminala - byc moze tam cos jeszcze bedzie. Napisal tez, ze jesli faktycznie Flash zostal w jakis "cudowny" sposob zabezpieczony przed zapisem, to tak naprawde nie jest to problem, i bplan mi to zrobi bez problemu. wstepnie od 4 - 6 tygodni, 130-140 euro + koszta wysylki (jakies 30-40 euro). Narazie podziekowalem za pomoc i ... musze to przemyslec :-|

Odpowiedz

cactoos
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-16 09:39

Ok, maly tescik juz zrobiony. Chcialbym jeszcze napisac, ze sprobowalem jeszcze czegos innego, co zaproponowal mi rzookol na irc. Otoz uruchomilem peg'a bez pamieci w slocie, a potem z pamiecia, ale rekonfiguracja pamieci nie pomogka. Co prawda komputre uruchomilem po tym bez problemow kilka razy, ale kojengo dnia mialem to samo.

Podlaczylem peg'a do pc :



PegasosII Boot Strap (c) 2002-2004 bplan GmbH
Running on CPU PVR:80020101
Enable L1 ICache... Done.
Clean/Flush Block enabled
Reading W83194 : 00FFFFFFFFFF0000 Done.
Setting Front Side Bus to 133MHz... Done.
Memory has not changed
Configuring Memory
Memory Config Done
Configuring PCI0... Done.
Configuring PCI1... Done.
Configuring ETH... Done.
Releasing IDE reset ... Done.
Configuring Legacy Devices
Initializing KBD... Done.
Testing 40000000 Bytes, Pass: 00000000 Failed: 00000000
RAM TEST (fill random)... Done.
SmartFirmware:
cpu0: PowerPC,74x7 CPUClock 999 Mhz BUSClock 133 Mhz (Version 0x8002,0x0101)
no/bad nvramrc - performing default startup script

[...]


reszty nie wklejam, chyba, ze to istotne to podam linka do pelnego log'a, ale teraz przy polaczeniu kablem, przynajmniej widze na pc, kiedy komputer sie nie uruchamia, Ten log powyzej to oczywiscie przypadek, kiedy wszystko przebiega bez problemow.
Po wlaczeniu dzisiaj pegasosa resetowalem go kilka razy.
Za pierwszym razem - kiedy otrzymalem ekran open firmware , ale ze "zwieszka" - problem z rozpoznaniem klawiatury log stanal na ( co oczywiste ).
Po tym robielm kilka resetow, wylanczalem kompa dluzej przytrzymujac power. Potem wlaczalem - nic. Zauwazylem tez, ze dioda na klawiaturze ciagle zapalona. Wylaczylem kabel z zasilacza, klawiature z portu rowniez. Do dziurek ponownie, wlaczam kompa, startuje normalnie ( 1 log). Uruchomilem os4, troche polazilem po stronach. Reset, OpenFirmware pojawia sie normalnie, potem znowu wczytalem system, pokatowalem troche tunenet. Tym razem postanowilem nie resetowac, ale wylaczyc komputer. Kilka sekund - wlaczam ponownie - czarny ekran, a log na pc zatrzymuje sie na tescie pamieci :


RAM TEST (fill random)...         


Dodam tylko, ze robielm testy pamieci pod os4 programe ramtester. Wytzrymalem tylko pierwsza petle - 1gb lecial ponad 80 minut, gdzie wywalalo mase bledow "failed". :



1.RAM Disk:memtester-4.0.6> memtester

memtester version 4.0.6 (32-bit)
Copyright (C) 2005 Charles Cazabon.
Licensed under the GNU General Public License version 2 (only).

AvailMem() says that lagest memory block is 832MB
Trying to Allocate: 832MB
Allocated: 832MB

Loop 1:
Stuck Address : setting 0testing 0FAILURE: possible bad address line at offset 0x0c717020.
Skipping to next test...
Random Value : \|/
FAILURE: 0xf7b7ff81 != 0xb0b00000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0xff7c8239 != 0x46ad0000 at offset 0x05ff8420.
Compare XOR : FAILURE: 0x014e42c7 != 0xeefa0000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x09853f7f != 0x68f70000 at offset 0x05ff8420.
Compare SUB : FAILURE: 0x8a4f2f94 != 0xdc470000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x92862c4c != 0x56440000 at offset 0x05ff8420.
Compare MUL : FAILURE: 0x5fd8d548 != 0xc88f0000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x97516578 != 0x5d8d0000 at offset 0x05ff8420.
Compare DIV : FAILURE: 0x00000000 != 0x5dea0000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x00000000 != 0x32e70000 at offset 0x05ff8420.
Compare OR : FAILURE: 0xfcbf2420 != 0xe03f0000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0xfcbf2420 != 0x673c0000 at offset 0x05ff8420.
Compare AND : FAILURE: 0x7cba2020 != 0x978d0000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x7cba2020 != 0x118a0000 at offset 0x05ff8420.
Sequential Increment: FAILURE: 0x19bb64d5 != 0xb6df0000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x19bb78d5 != 0x2ddc0000 at offset 0x05ff8420.
Solid Bits : setting 0testing 0FAILURE: 0xffffffff != 0x85230000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0xffffffff != 0xfc1f0000 at offset 0x05ff8420.
Block Sequential : setting 0testing 0FAILURE: 0x00000000 != 0xfe660000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x00000000 != 0x77630000 at offset 0x05ff8420.
Checkerboard : setting 0testing 0FAILURE: 0x55555555 != 0xdbaa0000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x55555555 != 0x54a70000 at offset 0x05ff8420.
Bit Spread : setting 0testing 0FAILURE: 0x00000005 != 0x3fef0000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x00000005 != 0xb8eb0000 at offset 0x05ff8420.
Bit Flip : setting 0testing 0FAILURE: 0xfffffffe != 0x5b330000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0xfffffffe != 0xd42f0000 at offset 0x05ff8420.
Walking Ones : setting 0testing 0FAILURE: 0xfffffffe != 0xe9760000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0xfffffffe != 0x5f730000 at offset 0x05ff8420.
Walking Zeroes : setting 0testing 0FAILURE: 0x00000001 != 0x8dba0000 at offset 0x05ff7020.
FAILURE: 0x00000001 != 0x07b70000 at offset 0x05ff8420.

Loop 2:
Stuck Address : setting 0testing 0FAILURE: possible bad address line at offset 0x0c717020.
Skipping to next test...
Random Value : \|/


Nie wiem, czy te bledy to "norma" ( bylbym wdzieczny, jesli ktos z os4 moglby uruchomic memtester'a u siebie). Nie mam juz pomyslu, co moze powodowac problemy. O ile bledy z klawiatura mozna nazwac czyms normalnym, to nie jestem do konca przekonany o pamieci. Niestety nie mam narazie dostepu do inncyh kosci. Na ircu poruszylem tez kwestie rodzaju pamieci. Instrukcja ( albo ksiega pegasosa ) do pegasosa2 rekomenduje 2100 ddr 266mhz, a u mnie w slocie jest 3200 (jest to chyba 400 mhz patrzac po opisie - nei wiem jak to sprawdzic ). Bede mial troche grosza, to kupie ram 2100 i sprawdze. Narazie bede kompa uzywal "partyzancko".



Odpowiedz

konrad
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-16 20:40

@cactoos
Dodam tylko, ze robielm testy pamieci pod os4 programe ramtester. Wytzrymalem tylko pierwsza petle - 1gb lecial ponad 80 minut, gdzie wywalalo mase bledow "failed". :




Odpaliłem na jakiś czas i też wywaliło kilka błędów, a wszystko chodzi jak należy. Nie wiem czy warto się przejmować tym programem.

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-17 00:12

@konrad
@cactoos
Dodam tylko, ze robielm testy pamieci pod os4 programe ramtester. Wytzrymalem tylko pierwsza petle - 1gb lecial ponad 80 minut, gdzie wywalalo mase bledow "failed". :




Odpaliłem na jakiś czas i też wywaliło kilka błędów, a wszystko chodzi jak należy. Nie wiem czy warto się przejmować tym programem.




Ano właśnie kilka czy tyle co kaktusowi?? Myślę że podobnie jak w programie MemTest dla Peceta kilka błędów czyli 3-5 jest jszcze dopuszczalne ale im więcej tym gorzej. Będę się jednak upierał u mnie na AOne z pamięcią która robiła tyle błędów system był niestabilny. Dobry do testów jest Yam pamiętam że już na klasyku przy źle dobranych pamięciach Yam sypał błędami a nawet się zawieszał.
Teraz mam pamięć która nie robi żadnych błędów.
Proponujmę ściągnąć jeszcze z Depota PPC-MemTest i nim sprawdzić.


Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-17 10:47

@TomK


Ano właśnie kilka czy tyle co kaktusowi?? Myślę że podobnie jak w programie MemTest dla Peceta kilka błędów czyli 3-5 jest jszcze dopuszczalne ale im więcej tym gorzej. Będę się jednak upierał u mnie na AOne z pamięcią która robiła tyle błędów system był niestabilny. Dobry do testów jest Yam pamiętam że już na klasyku przy źle dobranych pamięciach Yam sypał błędami a nawet się zawieszał.
Teraz mam pamięć która nie robi żadnych błędów.
Proponujmę ściągnąć jeszcze z Depota PPC-MemTest i nim sprawdzić.




Ja kiedyś miałem pamięć, która bez problemów przechodziła takie memtesty. Natomiast często gęsto pojawiały się błędy CRC np. w ściąganych z netu archiwach rar. Kość wymieniłem, błędy ustały, natomiast stara kość poszła do peceta, gdzie nie robiła już żadnych cyrków. Wniosek, pamięć była zapewne dobra lecz gryzła się z moim sprzętem. Tak czy owak warto też przeprowadzić testy z pobieraniem plików, gdyż uszkodzone archiwa to też jeden z objawów problemów z RAMem.

Odpowiedz

cactoos
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-17 16:35

@TomK
[...]
Proponujmę ściągnąć jeszcze z Depota PPC-MemTest i nim sprawdzić.










Potwierdzony tryb sprawdzania "Intensive" :







Ps. Z archiwami sciaganymi z netu jak narazie nie mialem zadnych problemow. Jesli chodzi o stabilnosc systemu, to czasem OWB powoduje problemy i musze robic hard-reset - np. na poczatku jak zainstalowalem os4 nie notorycznie OWB wywalal sie przy probie zalogowania na do gmail'a. Teraz jest ok.
Dop: Te 251 sekund w drugim przypadku (trybie intensive) to raczej nie jest poprawny czas testu. Na bank trwal on y ponad 15-20 minut




Odpowiedz

cactoos
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-20 18:03

Sprawdzilem wlasnie 2 nowe kosci ( 2x256mb). Kazda z osobna ( zarowno w 1 jak i 2 slocie ) jest rozpoznawana przez komputer i system dziala bez problemu. W momencie keidy wkladam 2 kosci i 2 banki sa zajete system rozpoznaje mi tylko 256mb ram. Wszystkie testy przez serial przechodza bez bledow. Wyglada na to, ze sloty/plyta jest ok, ale dlaczego widzi tylko 256mb, keidy 2 banki sa obsadzone ?

ps. testy zarowno ppc-memtest jak i memtester'em ciagle wywalaja bledy ( ppc-memtest wyswietla ich teraz 2x tyle - nie wiem, czy zauwazyliscie, ale teraz speed jest 155mb/s - wczesniej 6 x wolniej... to wszystko jest troche... dziwne ?
[IMG]http://i56.tinypic.com/34y42dl.jpg[/IMG]

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2011-05-21 01:01

@cactoos
Sprawdzilem wlasnie 2 nowe kosci ( 2x256mb). Kazda z osobna ( zarowno w 1 jak i 2 slocie ) jest rozpoznawana przez komputer i system dziala bez problemu. W momencie keidy wkladam 2 kosci i 2 banki sa zajete system rozpoznaje mi tylko 256mb ram. Wszystkie testy przez serial przechodza bez bledow. Wyglada na to, ze sloty/plyta jest ok, ale dlaczego widzi tylko 256mb, keidy 2 banki sa obsadzone ?

ps. testy zarowno ppc-memtest jak i memtester'em ciagle wywalaja bledy ( ppc-memtest wyswietla ich teraz 2x tyle - nie wiem, czy zauwazyliscie, ale teraz speed jest 155mb/s - wczesniej 6 x wolniej... to wszystko jest troche... dziwne ?
[IMG]http://i56.tinypic.com/34y42dl.jpg[/IMG]




Co do "widzenia" pamięci to może coś z adresowaniem pamięci przez OF lub kontroler pamięci? Słowo klucz to pamięci "dwustronne" i "jednostronne".
A co do błędów. PPC-memtest powstał w czasach gdy nie było systemu na Pega dodatkowo jest to jednak Beta więc może jednak działa źle.
Jeżeli temat nadal Cię intryguje, to zrobiłbym tak: Sprawdził pod Linuksem jakimś dobrym programem testowym może być memtester bo to bodajże port z Linuksa. Albo pod Mosem jeżeli jest jakiś program testowy. Jeżeli tam również będą błedy to no cóż albo to Twój Peg zdycha albo .... wszystkie Pegi takie są. Tutaj dodam że dobry program testowy bardzo mocno "stresuje" kompa dlatego testy długo trwają (wręcz zaryzykuję stwierdzenie że jeżeli program testuje pamięć szybko to jest do d....y). System może nawet nigdy nie doprowadzać pamięci do takiego stanu i działać OK. Dlatego np. w Memteście dopuszczalne jest kilka błędów a komputer może działać i tak stabilnie. Pisz jestem ciekaw jak testy wyjdą pod Linuksem i Mosem.

Odpowiedz

cactoos
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Pegasos 2 - uruchamianie komputera wysłany: 2012-03-05 13:58

Maly update: chcialbym sprzedac tego peg'a. aktualna konfiguracja:
- G4 1Ghz
- 1 GB RAM ( jeden modul)
- 40 MB HDD ATA
- Nagrywarka DVD
- Kontroler USB 2.0
- 3 karty graficzne Radeon (radeon9200x2 - albo 9000, jeszcze sprawdze pudla, radeon9250)
- Kontroler SATA
- Mała obudowa z wyświetlaczem LCD i 3 czujnikami temperatury
- Oryginał gry Freespace 2
- Dokumentacji od Genesi ( ENG,GER)
- Zarejestrowany MorphOS 2.7
- Dodalem karte SBlive!
- dodatkowa karta procesorowa ( niesprawna!)
- Freespace2 (oryginal),backup mos'a 2.7 i 1.4.5 na cd

System dziala ok, ALE - wiadomo - trzeba bootowac "z reki", bo jedyny problem aktualnie to brak mozliwosci zapisu zmiennych w OF. Chlopaki z bPlan oszacowali koszt naprawy na 130 euro.

Chcialem sie poradzic, czy 170-200Euro to bedzie w miare rozsadna/uczciwa cena biorac pod uwage dodatkowy koszt serwisu? A moze lepiej wyslac to jednak do naprawy, a dopiero potem sprzedac ? Myslalem tez, ze moze sprzedam to "na czesci", ale oprocz karty g4 i plyty ( ktora wymaga serwisu) to tutaj tak naprawde nie ma nic wartosciowego.
ps. uzywalem na nim rowniez aos4.1u4 bez problemu.

Odpowiedz

AmigaOS.pl