eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

czwartek, 18. lipca, 2019, 11:12

Amiga forum / Dla początkujących / instalacja asimcdfs

Czytasz wątek: instalacja asimcdfs

jacaluzik
Nieaktywny użytkownik starego forum

instalacja asimcdfs wysłany: 2013-12-18 17:53

Zainstalowałem pakiet asimcdfs ale system widzi mój cd rom jako cd0:ndos. Co może być nie tak?


Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

instalacja asimcdfs wysłany: 2013-12-19 10:12

Każdą płytę tak widzi? Może spróbuj z innym filesystemem - jaki masz konfig? Masz może FastATA?

Odpowiedz

norbi
Nieaktywny użytkownik starego forum

instalacja asimcdfs wysłany: 2013-12-19 18:43

Jaki UNIT masz w mountliscie CD0?
Jak masz ustawioną zworke w CDROM ?

Odpowiedz

jacaluzik
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:instalacja asimcdfs wysłany: 2014-01-16 12:11

Problem zaczął się od zamiany twardego na kartę CF. Razem te urządzenia nijak nie chcą działać (nic nie dają kombinacje ze zworkami, kolejność podpięcia do taśm IDE itd.). Mam 4xIDE i miałem nadzieję że system zobaczy CF,HD i CD ale nic z tego - albo HD albo CF. Wybrałem CF, zainstalowałem AsimCDFS no i po pojawieniu się ekranu Workbencha (3,0) wszystko jest ok przez kilkanaście sekund. Mogę odczytać zawartość płyty CD, jednak później następują dwa komunikaty krótko po sobie - "The CD-ROM drive has reported back an invalid audio disc:", po czym ikonka CD0: zmienia się na NDOS i kaput. Występowały też komunikaty "Unable to open CD0: Device 'atapi.device' Unit 1. Czytnik ma zworkę ustawioną na slave.

Odpowiedz

norbi
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:instalacja asimcdfs wysłany: 2014-01-16 13:47

wygląda to na słabe zasilanie Amigi.
jaki masz zasilacz


Odpowiedz

jacaluzik
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:instalacja asimcdfs wysłany: 2014-01-16 15:21

Zasilacz to chyba nie ten problem, bo zanim zamieniłem HD na CF wszystko śmigało - HD, FDD, CD0: i ZIP (a zasilacz 200W).

Odpowiedz

norbi
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:instalacja asimcdfs wysłany: 2014-01-16 16:39

Jaki model 4XIDE ?
Jakiego oprogramowania uzywasz do obsługi 4 urzadzen ide ?

Czy tak dzieje sie ze wszystkimi plytkami ( chodzi mi o błędy) ?
Czy podobne problemy są jak uruchomisz Amigę bez s-s i zamontujesz CDROM?
Czy napęd CD jest sprawny ?
Czy widać wszystkie napędy HDD w bootmenu ?
Jak i kiedy montujesz mountlistę dla CD?

Sprawdz programem FindDevice z pakietu Idefix jak Amiga widzi napedy.

Odpowiedz

jacaluzik
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:instalacja asimcdfs wysłany: 2014-01-20 23:25

Dzięki za rady. Wszystko gra jak trzeba!



Odpowiedz

norbi
Nieaktywny użytkownik starego forum

instalacja asimcdfs wysłany: 2014-01-21 23:21

gdzie był błąd ?

Odpowiedz

jacaluzik
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:instalacja asimcdfs wysłany: 2014-01-27 14:19

Błąd był bzdurny i żenujący - źle wpięte 4XIDE! Zainstalowałem Workbench 3.1, AsimCDFS (atapi.driver, unit 1), OS3.9 i po problemie. Po instalacji IDEFIX97 mogę też cieszyć się znów z iOmegi - tylko trochę wkurza pojawiający się co jakiś czas komunikat IDEFIXA o posiadaniu niezarejestrowanej wersji. (rejestracja na podany w komunikacie adres jest płatna? Nie ma informacji ile to kosztuje i jak to zrobić)

Odpowiedz

norbi
Nieaktywny użytkownik starego forum

instalacja asimcdfs wysłany: 2014-01-27 21:30

eide.device jest darmowe.
sprobuj

Odpowiedz

jacaluzik
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:instalacja asimcdfs wysłany: 2014-02-04 18:26

No i czar prysnął...Zainstalowałem OS3.9 a potem zaczęły się dziać dziwne rzeczy - zwis systemu przy kopiowaniu plików, niemożliwa instalacja Boingów itp. Więc od nowa format partycji, znów Workbench 3.1, AsimCDFS i zima.
Do Devs: skopiowałem z jakiejś dyskietki atapi.device iprzy instalacji AsimCDFS zamiast scsi.device zaznaczam atapi.device. Widoczny jest mój CD, zaznaczam i dalej klikam jak po sznurku. Po resecie systemu widzę " Unable to open CD0: Device 'atapi.device' Unit 1. Wcześniej nawet jak system widział płytę i chciałem zainstalować OS3.9 klikając na ikonkę instalacji wywalało mi komunikat "Unable to open your tool c/Installer". Installer w C: też dograłem z jakiejś dyskietki ( nawet dwie wersje gdzieś znalazłem ale nic to nie dało).

Odpowiedz

jacaluzik
Nieaktywny użytkownik starego forum

instalacja asimcdfs wysłany: 2014-05-09 17:29

Szukam mądrego bo powiem tak: niby wszystko działa ale jak wrzucę płytkę to raz mam komunikat CD0:unreadable a za chwilę wyjmę ją z czytnika i włożę znów i wszystko jest ok. Za chwilę jak coś chcę odczytać z CD znów jest CD0:unreadable. Czary? A tak poza tym po którymś komunikacie j.w. mogę sobie poczytać żebym włożył "unit 218".

Odpowiedz

AmigaOS.pl