eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

wtorek, 27. września, 2022, 04:10

Amiga forum / A3000/A4000 / Problemy z Ami i PPC

Czytasz wątek: Problemy z Ami i PPC

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 17:43

-

Odpowiedz

Babel
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:01

A czy sama A1200 chodzi, bez karty PPC? Odpal a powinno pojsc. Masz dyskieteke install albo workbench. Sproboj zabotowac ale bez PPC.

Bąbel

Odpowiedz

necavi
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:10



@
Czy ktoś wie, czy gdzieś (w Europie) można ewentualnie naprawić taką PPC



Nie wiem jaki masz model swojej karty ale zawsze pozostaje Elbox w Krakowie

Odpowiedz

SKOLMAN_MWS
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:10

sprawdz pamiec i romy na karcie czy sa dobrze docisniete.

Żółty -- sygnalizacja błędu w uruchamianym programie przed instalacją obsługi błędów.

Czytaj wiecej
(zbyt dlugi link - poprawil Admin)

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:20

@amigafan

Ewentualna naprawa - Elbox, ale wydaje mi sie, ze jednak cos po prostu nie
styka. Sprawdzaj wszystko po kolei - najpierw sama plyta i pojawienie sie
"dyskietki zachety" w PALu.


Odpowiedz

Babel
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:31

@Gordon Shumway
@amigafan

Ewentualna naprawa - Elbox, ale wydaje mi sie, ze jednak cos po prostu nie
styka. Sprawdzaj wszystko po kolei - najpierw sama plyta i pojawienie sie
"dyskietki zachety" w PALu.




A ja nie mam JUZ zadnej dyskietki "zachety" (jak to fajnie brzmi ), a Amiga mi dziala. Jak wyjme karte turbo tez nie mam . Nie wiem co jej sie stalo, moze juz staruszka umiera...

Babel

Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:37

@Babel
A czy sama A1200 chodzi, bez karty PPC?



@necavi
Nie wiem jaki masz model swojej karty




Przecież wyrażnie napisałem, że mam A4000. Dokładnie A4000 Tower a ten komputer NIE MA procesora na płycie (jak A1200) – jedyny procesor jest na karcie procesora.
Z ostatniego zdania chyba można się domyśleć jaką mam kartę CyberStormPPC 604e 233MHz + 68060 50MHz (do tego 128MB RAM jeżeli ktoś chce wiedzieć).
Zanim będę odsyłał gdzieś kartę do serwisu chcę na 100% stwierdzić, że to ona, dlatego chciałem Ami sprawdzić z inną kartą i u kogoś swoją kartę.

@SKOLMAN_MWS
sprawdz pamiec i romy na karcie czy sa dobrze docisniete.

Żółty -- sygnalizacja błędu w uruchamianym programie przed instalacją obsługi błędów.




Też to czytałem, ale co to właściwie "po ludzku" oznacza jak jest żółty ekran zaraz po włączeniu kompa? Kartę testowałem bez RAMu, a żadnych "ROMów" na niej nie ma.
Wszystkie urządzenia były odłączone – była goła płyta razem z PPC (na czas tych testów odłączyłem nawet CVPPC i wizję podłączyłem przez RGB do TV).

@Gordon Shumway
najpierw sama plyta i pojawienie sie
"dyskietki zachety" w PALu.




No właśnie o to chodzi, że tej "dyskietki" NIE MA = Amiga się nie bootuje.
Nie ma animacji proszącej o dyskietkę, bootmenu, itd, itp.

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:45

@amigafan

> Kartę testowałem bez RAMu

To przetestuj rowniez z pamiecia.

> "dyskietki" NIE MA

A sprawdz czy nie poluzowaly sie uklady ROM (Kickstart) na plycie.

Jezeli nie pojawia sie dyskietka to szczescie w nieszczesciu jest tez takie ze ewentualnie padl "tylko" procek 68k i taka karte PPC o wiele latwiej bedzie naprawic.

Odpowiedz

SKOLMAN_MWS
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:56

bez pamieci karta PPC nie dziala. romy chodzi oczywiscie o romy z kickstartem, ja mialem zolty obraz jak mialem slabo docisnieta FastAte

Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:57

@Gordon Shumway
To przetestuj rowniez z pamiecia.
sprawdz czy nie poluzowaly sie uklady ROM (Kickstart) na plycie



Spędzilem nad tym cały wczorajszy wieczór – sprawdzałem z RAMem i bez niego.
ROMy też dociskałem. Amigą bawię się od dawna, więc gdyby nie skonczyły mi się pomysły to nie prosiłbym o pomoc w sprawdzeniu karty.

@Gordon Shumway
padl "tylko" procek 68k i taka karte PPC o wiele latwiej bedzie naprawic.



Gdyby to było takie proste… sam procek 060/50 można mieć za 200zł, więc to nie jest żaden problem. Sęk w tym, że ta karta to cały komputer - 2 procesory, kontroler RAM, UWSCSI, lokalne gniazdo na GFX/PCI(G-REX). Najczęściej w tych kartach pada/ma zwarcie któryś z maleńkich układów, ledwo dostrzegalnych gołym okiem, a których naprawa jest niemożliwa a wymiana tragicznie droga.

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 18:58

Mogly takze pasc same ROMy (Kickstart), jest tez taka opcja.

Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 19:00

@Gordon Shumway
Mogly takze pasc same ROMy (Kickstart), jest tez taka opcja.



I dlatego chcę od kogoś kupić/pożyczyć jakąkolwiek kartę procesora do A4000 i sprawdzić czy moja Amiga z nią zadziała.

Odpowiedz

Babel
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-17 19:11

@amigafan


Przecież wyrażnie napisałem, że mam A4000. Dokładnie A4000 Tower a ten komputer NIE MA procesora na płycie (jak A1200) – jedyny procesor jest na karcie procesora.
Z ostatniego zdania chyba można się domyśleć jaką mam kartę CyberStormPPC 604e 233MHz + 68060 50MHz (do tego 128MB RAM jeżeli ktoś chce wiedzieć).
Zanim będę odsyłał gdzieś kartę do serwisu chcę na 100% stwierdzić, że to ona, dlatego chciałem Ami sprawdzić z inną kartą i u kogoś swoją kartę.




Sork, ja nie wiedze innych literkow jak A1200 . Teraz juz "wszystko" jasne. Hmmm. Wiec ja nie pomoge, choc bym chcial

Babel


Odpowiedz

Jaszczur
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-18 10:07

Ja mialem zimne luty w swoim CSPPC.
Wygladalo to tak, ze nic sie nie dzialo po wlaczeniu Ami. Z pozyczona karta 030 startowala.
Naprawili mi to w gdynskim Animarcie za 350zl (1,5 roku temu).

Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problemy z Ami i PPC wysłany: 2007-12-18 10:43

@Jaszczur
Ja mialem zimne luty w swoim CSPPC.
Wygladalo to tak, ze nic sie nie dzialo po wlaczeniu Ami. Z pozyczona karta 030 startowala.
Naprawili mi to w gdynskim Animarcie za 350zl (1,5 roku temu).




Gdyby to były zimne luty (co to wogóle jest?) i naprawa tylko tyle to super.
U mnie dzieje się tak samo (po włączeniu nic się nie dzieje - czarny ekran), więc może to jest to.

Odpowiedz

1 2 następna »

AmigaOS.pl