eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

niedziela, 21. lipca, 2019, 21:02

Amiga forum / AmigaOS 4.x / Zainstalowałem OS4

Czytasz wątek: Zainstalowałem OS4

Mario
Nieaktywny użytkownik starego forum

Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-02-17 08:29

Zainstalowałem OS 4 "4.8" na Amige 1200 bez karty graficznej,włączyłem grę Tales From Heaven okazało sie że chodzi duzo duzo wolniej niz na starszym Amiga OS dlaczego?
Jak mogę zmienić ikony blatu w OS4,czy jest jakieś ubdate jestem zielony,mam w Amidze 4xeide wcześniej używałem OS 3.0.Też nie mogę grać w stare gry,może ktoś potrafi mi odpowiedzieć dlaczego tak jest.
Dziękuję

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-02-17 13:06

@Mario

> "4.8"

Jaki 4.8?

> włączyłem grę Tales From Heaven
> okazało sie że chodzi duzo duzo
> wolniej niz na starszym Amiga OS
> dlaczego?

Pewnie dlatego, ze masz na karcie szybszy procesor 68k od tego jaki potrafi zaemulowac AmigaOS 4.0 na Twoim PPC.

> Jak mogę zmienić ikony blatu

Na temat ikon poczytaj tutaj:
http://forum.exec.pl/posts/list/211.page

> nie mogę grać w stare gry

Nie wszystkie stare gry dzialaja pod nowsza wersja systemu i tak chyba jest na kazdym komputerze, nie tylko na Amidze.

Odpowiedz

Mario
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-02-17 13:46

Podczas instalacji pokazało sie OS 4 4.8,czy OS 4 sam emuluje procesor Motorli?Nie muszę nic ustawiać?

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-02-17 14:10

@Mario

> Podczas instalacji pokazało
> sie OS 4 4.8

Dokladnie w ktorym momencie?

> sam emuluje procesor Motorli?

Tak.

Warto poczytac:

http://amigaos.pl/kompatybilnosc.html

Tak przy okazji - a wiesz, ze PowerPC tez moze byc z Motoroli? Warto uzupelnic wiedze na temat procesorow w Amidze.

Odpowiedz

reactor
Nieaktywny użytkownik starego forum

Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-02-17 14:18

Moze masz jakas z lekka zmodyfikowana wersje z torrentow

Odpowiedz

pekdar
Nieaktywny użytkownik starego forum

Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-02-17 14:36

@reactor
Moze masz jakas z lekka zmodyfikowana wersje z torrentow




Bardzo możliwe że masz rację

Odpowiedz

Mario
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-02-17 16:39

Tak mi sie wydawało że było napisane os 4 ,4.8 moze sie mylę,wcześniej miałem os 3.0 os 4 jest zupełnie inny nie bardzo wiedziałem co robię podczas instalacji :oops:

Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-02-17 16:42

Może to było 4.0 tylko zero jako zaszłość z bardzo starych czasów ma taką kreskę w środku (żeby odróżnić od litery "o") i niektórzy mylnie je biorą za 8 (zwłaszcza jak monitor jest jakiś dziwny).

Już kiedyś się z tym spotkałem jak ktoś wmawiał, że ma ROM 3.8 bo właśnie takie 0 brał za 8

Odpowiedz

Mario
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-03-02 18:50

Czyli jak moja Amiga jest bez wypasu pięknych kart nie znam sie jak Wy to mam piracką wersję z torenta i jeszce zmodyfikowaną,wcześniej od aktualizacji,czsem bym sie zastanowił zanim napiszę.
Pozdrawiam

Odpowiedz

reactor
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Zainstalowałem OS4 wysłany: 2008-03-02 20:50

@Mario
Czyli jak moja Amiga jest bez wypasu pięknych kart nie znam sie jak Wy to mam piracką wersję z torenta i jeszce zmodyfikowaną,wcześniej od aktualizacji,czsem bym sie zastanowił zanim napiszę.
Pozdrawiam



Oj nie odbieraj tak tego.
Po prostu, czesto z lewego zrodla wychodzily dziwne wersje roznych programow... choc to bylo 15 lat temu.

Odpowiedz

AmigaOS.pl