eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

poniedziałek, 25. października, 2021, 02:35

Amiga forum / A500/A600/CDTV / Amiga - Problem

Czytasz wątek: Amiga - Problem

lasmix
Nieaktywny użytkownik starego forum

Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 11:35

1. Mam problem z amiga A500, wczesniej dzialal bez zarzutow, pewnego razu po wylaczeniu jej nie moglem juz odczytac zadnej dyskietki, chcialbym sie dowiedziec co jest nie tak
Pierwsze zdjęcie dotyczy tego jak bylo na poczatku czyli ze chodzilo wszytko i jak dyskietka byla czytana to migala ta dioda zaznaczona na pomaranczowo i POWER
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0637eaeb2eb20fc1][IMG]http://images34.fotosik.pl/205/0637eaeb2eb20fc1m.jpg[/IMG][/URL]
A na drugim jak jest teeraz czyli ze sama dioda POWER, nawet po wlozeniu dyskietki
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=df142db3f0534f7c][IMG]http://images29.fotosik.pl/189/df142db3f0534f7cm.jpg[/IMG][/URL]
2. Do czego sluża te dyskietki?? Moze ktos wyjasnic??
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f0d97e3c63af6a48][IMG]http://images31.fotosik.pl/205/f0d97e3c63af6a48m.jpg[/IMG][/URL]

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 11:48

@lasmix

Jezeli miga sama dioda POWER tzn., ze komputer "guruje" - inaczej mowiac "zawiesil sie". Wylacz go na kilka minut i zalacz ponownie.

Widze 4 oryginalne dyskietki z systemem AmigaOS 2.1 i jedna kopie (jezeli nie masz oryginalu to nielegalna - piracka) slynnego programu do przegrywania dyskietek "X-Copy".

Jezeli do stacji dyskow wlozysz dyskietke "Workbench" to powinien zaladowac sie system AmigaOS.

Odpowiedz

lasmix
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 11:49

heh ja tak mam juz okolo od 1 miesiac albo i dalej i nie wiem co z tym zrobic A wiesz do czego sa te dyskietki?? Mam jeszcze Workkbench 1.3.3
No to mamy problem bo zadne dyskietki sie nie laduja
Jak bys mogl opisac mi po kolei ktora dyskietka jest do czego byl bym wdzieczny

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 12:00

@lasmix

1. Nie wiadomo, czy komputer jest w pelni sprawny. Czy po jego zalaczeniu
widzisz "dyskietke zachety", taka jak ta:

http://www.gregdonner.org/workbench/images/wb_13k.gif

lub ta:

http://www.gregdonner.org/workbench/images/wb_204k.gif

?

2. Jezeli widzisz ta piersza, tzn. ze masz w A500 Kickstart 1.3 i wystartuje Ci
tylko AmigaOS w wersji 1.3, czyli dyskietka "Workkbench 1.3", a jezeli widzisz
ta druga to masz Amige500+ z nowszym Kickstartem 2.0 i wystartuje tylko
dyskietka "Workbench 2.1".

Pozostale dyskietki (Fonts, Extras i Storage) z AmigaoS 2.1 to dodatki - nie
maja sekwencji startowej. Wystartowac da sie tylko z dyskietki "Workbench".
Potem mozna wlozyc do stacji te dodatkowe dyskietki. Calosc (caly system
operacyjny AmigaOS) powinno sie zainstalowac na dysku twardym, no ale stadardowo
nie bylo go w A500.

3. Nie wiadomo, czy te dyskietki rzeczywiscie zawieraja system (czesto nagrywano
na nie... gry!) i czy sa sprawne.


Odpowiedz

lasmix
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 12:04

powinienem miec te pierwsza dyskietke na obrazie ale nie ma jej



, mam workbench 1.3.3, a jak wlaczalem ja jak byla dobra amiga to tam byl jakis program systemowy na niej wiec napewno to nie byla gra, a wiesz co zrobic zeby ruszyla amiga??

Odpowiedz

lasmix
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 12:09

Moja dyskietka 1.3.3 wyglada tak:
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c51960d3ee8d2d38][IMG]http://images25.fotosik.pl/188/c51960d3ee8d2d38m.jpg[/IMG][/URL]
A czy jest mozliwosc zainstalowania w amidze wersji 2.1 czy to jest zbedne akurat??

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 12:27

@lasmix

Jezeli obecnie po zalaczeniu Amigi nie masz tej "dyskietki zachety" i dodatkowo miga dioda POWER tzn., ze istnieje jakis problem sprzetowy. Masz moze jakies rozszerzenie pamieci z dolu A500, pod klapka? Jezeli tak to wyjmij je i zalacz komputer ponownie, zobacz czy objawy sa nadal takie same.

Co do drugiego pytania, to aby skorzystac z AmigaOS 2.1 musialbys zmienic Kickstart (kosci ROM na plycie glownej) na wersje 2.0.

Odpowiedz

lasmix
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 12:36

aha, ale pod klapka mam tylko to:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0916aabe6cc8fde4.html][IMG]http://images30.fotosik.pl/190/0916aabe6cc8fde4m.jpg[/IMG][/URL]
To mam wypiąć?? Od kiedy ja dostalem nie bylo z niej nic wyciagane ani otwierane, po raz pierwszy ta klapka zostala otwarta przez ze mnie teraz

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 12:52

@lasmix

Tak, wyjmij i zalacz Amige ponownie. Oczywiscie mam nadzieje, ze nie masz zadnej dyskietki w stacji jak zalaczasz teraz Amige? Bo wtedy "dyskietka zachety" nie bedzie sie pojawiac.

Odpowiedz

lasmix
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 13:01

wiesz co prawdopodobnie nie ma juz tego bledu tylko msuze znalezc na telewizorze afle na jakich dziala bo nie mam monitora bo sie kiedy popsulo cos w nim i jak bedzie dzialac to bedzie ci okropnie wdzieczny

Odpowiedz

lasmix
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 13:06

Martwie sie troche tym bo jak sie wkladalo dyskietke to powinno bziuczec ze laduje a tu nie, a nie moge ustawic na telewizorze narazie zcsetotliwosci i nie wiem czy sie pokazuje dyskietka

Odpowiedz

biax13
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 16:20

Stary, dziwię się że ktoś Cię w ogóle rozumie. Zwróć uwagę na pisownię i stylistykę. Wtedy na pewno zostaniesz zrozumiany i postaramy się pomóc w twoim problemie.


Odpowiedz

lasmix
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 16:28

Zal o byle co problemy, chodzi mi po prostu ze nie moglem odpalic amigi, a jak gordon mi kazal wyjac ta plytke spod spodu to nie wiem co z tego bedzie, bo jak zawsze czytala ona dyskietki to warczalo tak a teraz nic

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 16:34

@lasmix

Najpierw znajdz obraz z Amigi (musi byc jakis), a potem mozemy myslec dalej.

Odpowiedz

lasmix
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Amiga - Problem wysłany: 2008-04-05 16:37

aha
poszukam sobie na innym telewizorze satrym


Odpowiedz

1 2 następna »

AmigaOS.pl