eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

wtorek, 23. lipca, 2019, 13:28

Amiga forum / AmigaOS 3.x / Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

Czytasz wątek: Cybergraphics 4 - brak wyboru karty

AS
Nieaktywny użytkownik starego forum

Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-20 03:31

Mam problem: wgrałem na Amidze 2000 z proc. 040 system 3,9 i zainstalowałem Cybergraphisc 4 w oparciu o kartę graficzną w zorro. Podczas startu pojawia się ładnie logo Cybergraphics, ale już nie mogę ustawić Workbencha, gdyż w prefsach nie wyświetla się zainstalowana karta graficzna (w devsie jest odpowiedni "monitor"). Na próbę wrzuciłem do devsa kilka standartowych "monitorów" i one też nie są widoczne w prefsach. Kiedyś to ustawiałem, ale to było tak dawno, że nie mogę sobie przypomnieć gdzie i co trzeba zmienić, aby wyświetlały się tryby graficzne w prefsach. Może ktoś pamięta jak to ustawić?

Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-20 10:24

CGX to jest jakaś porażka jeżeli chodzi o ustawienia.
Na CVPPC musiałem tego używać bo nie było Picasso96.
Wcześniej na karcie PicassoIV miałem P96, które jest prostsze w konfiguracji i szybsze od CGX.
Jeżeli masz kartę na Zorro do której są sterowniki w obu systemach graficznych to proponuję P96.

A co do Twojego problemu to żeby jakieś tryby były w ScreenMode trzeba je najpierw utworzyć w CGXmode (jest w Prefs). Jednak obsługa tego programu to, jak pisałem, porażka. Na początek ustawić musisz takie parametry monitora jak Sync length, Pulse ofset, Pulse length, Polarity (to ostatnie dla każdej częstotliwości i rozdzielczości jest inne). Ciekawe czy ktoś wogóle kiedyś znalazł w opisie jakiegokolwiek monitora te parametry i prawidłowe ustawienia polarity dla poszczególnych trybów, bo ja nigdy.


Odpowiedz

AS
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-20 11:49

Dzięki za poradę. Popatrzę raz jeszcze jak to ustawić. Ale kiedyś ustawiałem na Picasso IV i od razu miałem w SreenMode wybór rozdzielczości, choć minęło dużo czasu od tamtego momentu i mogę nie pamiętać.
Natomiast tutaj ustawiłem jedną rozdzielczość w CGXmode i nie widać ich w prefsach. Zaciekawiło mnie też, gdy ze Storage przeciągnąłem dla przykładu kilka "monitorów" starndartowych do Devsa i ich też nie ma w SreenMode.

Zgodzę się, że Picasso 96 jest szybsze i w przypadku Picasso IV dużo lepiej wykorzystuje kartę graficzną. Pamiętam, że w jakiejś wyzszej rozdzielczości pod Picasso IV miałem 24 bity, a Cybergraphics dawał już tylko 16 bitów w tej samej rozdzielczości.


Odpowiedz

AS
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-21 01:50

W CGXMode mam od początku dużą ilość rozdzielczości ustawionych przez installer i monior też mam wybrany z tych podanych. A w ScreenMode nadal nie widać rozdzielczości karty graficznej.

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-22 00:57

Masz zainstalowany BB2??
Czy przypadkiem tak się nie objawiała niezgodność CGX z OS 3.9 + BB2?? O ile pamiętam to trzeba było zainstalować aktualizację na CGX-a żeby było OK. Żeby się upewnić dopisz w Startup-Sequence do Setpatch coś takiego: SetPatch SKIPROMUPDATES exec.library QUIET lub zmień nazwę pliku w DEVS:AmigaOS ROM Update.

Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-22 12:05

To występowało tylko w przypadku kart CVPPC/BVision i było spowodowane innym rozpoznawaniem tej karty po zainstalowaniu nowego Kickstartu (z BB2). Trzeba było zainstalować update CGX4, który potrafił prawidłowo rozpoznać tę kartę.
Takiego problemu nigdy nie było z kartami Zorro. AS ma zdaje się kartę pod Zorro.

Jest jeszcze kwestia czy karta gfx jest na pewno sprawna?

Odpowiedz

AS
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-22 13:54

Karta sprawna (EGS Spectrum 24/2, gdyż działa poprawnie pod systemem EGS. Zadziałała też pod Picasso96 (ten z płyty OSa 3,9), ale system był bardzo niestabilny i wieszał się co chwilkę, tak że odinstalowałem ten sterownik. Pod Cybergraphicsem wyświetla logo w czasie startu, więc karta jest sprawna. Po instalacji w CGXMode mam sporo ustawień, których nie widać w SreenMode. Kiedyś jak zainstalowałem Cybergraphics z Picasso IV, to wszystkie ustawione rozdzielczości z CGXMode były od razu w ScreenMode, a tutaj nie ma. Pamiętam, ze kiedyś miałem taki problem z jakaś kartą i rozwiązałem go, ale jak, to już nie pamiętam.

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-22 17:10

Nie prawda ja miałem Medka + Virge i problem z CGX też występował. Był to jeden z powodów przejścia przeze mnie na Picasso. W tym błędzie chodiło o to że CGX sprawdzał wersję Exec library i coś tam ustawiał w zależności od tej wersji. Jako że wersja Exec z BB2 miała nowy numer to CGX "głupiał". AS radzę sprawdzić to co napisałem wyżej.

Odpowiedz

AS
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-22 19:43

[i]AS radzę sprawdzić to co napisałem wyżej.[/i]

Oczywiście sprawdziłem, ale poza zawieszeniem się systemu niczego nie zauważyłem, a karta nadal nie jest rozpoznana niestety.

Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-22 21:40

A od kiedy to CGX ma sterowniki do mediatora?
Bo Elbox zdaje się dostarcza tylko P96

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-22 23:47

Oj to mało wiesz. Najpierw były stery do CGX dopiero jak autorzy CGX upomnieli się o kasę Elbox napisał stery do Picasso. Jak widzisz Elbox nie lubi dzielić się kasą z innymi (jeszcze sprawa sterów do Spaidera) i pewnie dlatego nie ma jeszcze Sharka (Hyperion chce pewnie kasę za stystem).
A co do głównego tematu coś robisz źle bo system bez nowego exec.library czy też całego AmigaOS ROM Update nie piwinien się wieszać.

Odpowiedz

AS
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-23 08:15

Nieprecyzyjnie napisałem. Jak wstawiłem tę linijkę coś podał do SS, to system wiesza się - nie wstaje. A jak wywaliłem AmigaOS ROM Update z devsa, to system wstaje ładnie, ale nie ma zmian co do rozpoznania karty gaficznej w SreenMode.

Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-23 16:33

@TomK
Oj to mało wiesz.



Nie podoba mi się ten ton dyskusji, gdzie zamiast wymiany informacji stosujesz wycieczki osobiste i przytyki.
Więc proponuję się zastanowić przed kontynuowaniem tego modelu konwersacji, bo z obserwacji wiem, że na tym portalu (na szczęście) nie jest tolerowany taki sposób rozmowy.

PS: Oby każdy wiedział tyle co ja w dziedzinie Amigi.

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-24 00:09

Oj przepraszam. Po tym zdaniu miało być ale siakoś tak mi się zapomniało. W tym zdaniu nie było żadnej wycieczki, osobistej też ). Ja po prostu mam taki wesoły (lekko zgryźliwy charakter).
To teraz poważnie: Będzie zgoda? Na przyszłość będę pamiętał żeby z Tobą gadać tylko na poważnie, ale proszę żebyś czasami przymnknął oko na mój może czasami cięzki dowcip.

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

Cybergraphics 4 - brak wyboru karty wysłany: 2008-04-24 00:18

A to jeszcze raz ja rozpakuj nawet ostatni "MediatorUP" i zaglądnij do katalogu "Archive" przeczytaj plik tekstowy i wyciągnij wnioski.

Odpowiedz

AmigaOS.pl