eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

wtorek, 16. lipca, 2019, 08:36

Amiga forum / Dla początkujących / amiga 1200

Czytasz wątek: amiga 1200

Piotr_ami
Nieaktywny użytkownik starego forum

amiga 1200 wysłany: 2008-06-28 14:57

Witam
Jestem początkującym amigowcem. Mam amige 1200 + stacja zewnętrzna
Mam 2 pytania.
1-Uruchamiam Amisie i pokazuje się okno powitalne z dyskietką jak wkładam dyskietki z workbenchem 3.1 to stacja chwilkę klika i dalej nic, tak samo z grami. A chcę podłączyć dysk twardy i cd-rom.
2- jak maja być podłączone diody w płycie bo nie pali sie power tylko zapala na jakiś czas flopy.
Acha zapomniałem dodać że mam 2 zestwy kickstartu 3.0 i na obu tak samo, nawet jak odepnę stację wew. i zewnętrzną ustawię na df0 tak samo.
Z góry dziękuję za pomoc

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

amiga 1200 wysłany: 2008-06-28 18:55

@Piotr_ami

Potrzebuje wiecej danych, aby rozwiazac Twoje problemy.
Zadam wiec troche dodatkowych pytan.

> Uruchamiam Amisie i pokazuje się okno powitalne z dyskietką

No to OK. Przy czym ja tam "okna" nie widze - to jest ekran z animacja.

> jak wkładam dyskietki z workbenchem 3.1 to stacja chwilkę klika i dalej nic, tak samo z grami.

Trzeba miec 100% pewnosc co jest na tych dyskietkach. Sa to oryginalne dyskietki?

> A chcę podłączyć dysk twardy i cd-rom.

Bedziesz potrzebowal caly zestaw dyskietek z systemem AmigaOS (byl z kazda nowa Amiga) + sterowniki do CD-ROMu.

Jaki masz Kickstart w tej Amidze - 3.0, czy 3.1?

> jak maja być podłączone diody w płycie bo nie pali sie power tylko zapala na jakiś czas flopy.

Oj, cos tam namieszales.

Na plycie jest gniazdo specjalnie zrobione w tak, ze tylko na jeden sposob mozna do niego podlaczyc kabelki, ktore ida do diod. No chyba, ze po prostu dioda power nie jest u Ciebie sprawna - trzeba by ja przetestowac, np. miernikiem i ewentualnie wymienic.

> Acha zapomniałem dodać że mam 2 zestwy kickstartu 3.0

Zestawy - tzn.? Kosci?

> i na obu tak samo

Zmieniasz kosci z Kickstartem na plycie?

> nawet jak odepnę stację wew. i zewnętrzną ustawię na df0 tak samo.

Wogole najlepiej nie uzywaj na razie stacji zewnetrznej.

Odpowiedz

Piotr_ami
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:amiga 1200 wysłany: 2008-06-28 22:15

No okno z animacją wkładającej się dyskietki.
Dyskietki są orginalne kiedyś je dostałem od kolegi, bo ich nie potrzebował bo miał wtedy jakiś system wgrany na dysku hd w tower (chyba OS3...).
No stacja tyka przed włożeniem dyskietki jak wsunę dyskietkę to zaczyna czytać i cisza.
A z tymi diodami to jest tak, że kabelek był wypięty i go wpiąłem (czarny kabel ma zaślepkę we wtyczce.

Odpowiedz

Piotr_ami
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:amiga 1200 wysłany: 2008-06-28 22:16

Aha kickstart v. 3.0 39.106

Odpowiedz

Piotr_ami
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:amiga 1200 wysłany: 2008-06-28 22:18

dyskietek jest 6 sztuk
1-install
2-workbench
3-storage
4-locale
5-extras
6-fonts

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

amiga 1200 wysłany: 2008-06-28 22:31

@Piotr_ami

> jak wsunę dyskietkę to zaczyna czytać i cisza

Przyczyny moga byc dwie:

- problem ze stacja dyskow (zmienic na inna, takze wewnetrzna)
- dyskietki nie zawieraja tego co powinny lub sa uszkodzone
(sprawdzic zawartosc dyskietek na innej, sprawnej Amidze)

> był wypięty i go wpiąłem (czarny kabel ma zaślepkę we wtyczce.

No to jezeli kabelek jest dobrze wpiety to trzeba sprawdzic diode, czy jest ok, a moze kabelek rozlaczyl sie takze od strony diody?

> dyskietek jest 6 sztuk

A co na nich pisze? 3.0 czy 3.1?

Jezeli masz Kickstart 3.0 to potrzebujesz AmigaOS 3.0.

Instalacje systemu na dysku twardym zaczyna sie od wlozenia dyskietki Install, a potem... czytasz moj stary artykul:

http://amiga.pekdar.net/amiga/amiga.php?artid=70

i krok po kroku przygotujesz sobie system na HD.

Odpowiedz

Piotr_ami
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:amiga 1200 wysłany: 2008-06-28 22:36

Na dyskietkach pisze 3.1 chyba są Escomu a gdzie ja znajdę 3.0
A zewnętrzna tez siadła bo ona ma przełącznik DF0 i DF1 Datalux

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

amiga 1200 wysłany: 2008-06-28 22:44

@Piotr_ami

Do kazdej nowej Amigi dodawany byl system - do Twojej musial wiec byc dolaczony AmigaOS 3.0. Musisz poprosic jakiegos amigowca, aby Ci nagral (na pececie nie da sie tego zrobic) i podeslal dyskietki z AmigaOS 3.0 w wersji HD (z 6 dyskietka Install). Najlepiej rozejrzec sie za kims w okolicy, w Twoim wypadku bowiem trzeba by przetestowac jeszcze te stacje dyskow - podpiac po prostu inna.

Odpowiedz

Piotr_ami
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:amiga 1200 wysłany: 2008-06-28 22:47

A ty czasami nie masz worbencha 3.0

Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

amiga 1200 wysłany: 2008-06-30 11:27

Nia sądzę aby problem leżał w wersji systemu. Co prawda osobiście nigdy nie miałem Amigi z romem 3.0, ale z tego co wiem ludzie bezproblemowo instalowali na tym system 3.1.
Brak kickstartu 3.1, może być problemem, dopiero przy próbie instalacji AmigaOS 3.5 lub 3.9.
Na moje masz uszkodzoną stację dysków, ta zewnętrzna stacja (mało kto kupował drugą do A1200), też jakby na to wskazywała. Moja rada jest taka, jeśli kolega który dał CI te dyskietki, jeszcze ma Amigę, udaj się do niego z jakimś twardym dyskiem (najlepiej nie większym niż 4GB i 2.5 calowym), niech postawi Ci system. Podłączysz tego twardziela do swojej Amigi i o problemach z dyskietkami możesz już zapomnieć.

P.S.

Skąd jesteś? Twoje IP wskazuje jakobyś był moim ziomkiem, jeśli okazałoby się to prawdą, to może w wolnym czasie sam mógłbym pomóc.


Odpowiedz

Piotr_ami
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:amiga 1200 wysłany: 2008-06-30 12:17

Jestem ze świecia.
Stacja zewnętrzna została mi po amisi 500 i przeleżała trochę lat

Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

amiga 1200 wysłany: 2008-06-30 12:27

No czyli dobrze zauważyłem IP kablówki z Vectry. OK, skontaktuję się na priv.

Odpowiedz

fazior
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:amiga 1200 wysłany: 2008-06-30 13:13



@
Nia sądzę aby problem leżał w wersji systemu.

Dokładnie, ja instalowalem 3.1 na kicku 3.0 i dzialalo to bez problemu. Kolega mowi ze ma stacje z pstryczkiem df0:/df1:. Ja na Twoim miejscu wypialbym stacje zewnetrzna i sprawdzal na wbudowanej df0:. Dalej, jezeli stacja "klika" to na 99 procent jest sprawna, sprawdz z innymi dyskietkami, powinno sie uruchomic.

Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

amiga 1200 wysłany: 2008-06-30 14:02

Stacja zewnętrzna nie działała też u mnie, więc chyba jednak obie były walnięte. Tak czy owak Piotr ma już system zainstalowany na HDD. Swoją drogą spotkać w dzisiejszych czasach w niewielkim powiatowym mieście innego amigowca, to już jest wydarzenie, ale że taki mieszka na mojej ulicy, 50m ode mnie, to bym się w życiu nie spodziewał.

Odpowiedz

Piotr_ami
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:amiga 1200 wysłany: 2008-06-30 14:15

Jutro podłącze dysk z zainstalowanym systemem od Mufy. Fakt i to jeszcze mieszkamy na przeciwko. Traf i szczęście. Wielkie dzięki. Jak podłącze dysk może jutro to dam znać.

Odpowiedz

1 2 następna »

AmigaOS.pl