eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

niedziela, 21. lipca, 2019, 13:31

Amiga forum / AmigaOS 4.x / Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2 ROZWIĄZANY

Czytasz wątek: Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2 ROZWIĄZANY

Grzegorz
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2... wysłany: 2009-02-16 09:23

1. Wkładam płytkę, odpalam "boot cd bootloader_prepare", ustawia mi zmienne OF-a i pyta czy zabootować.

2. Bootuję, moduły ładują się, wchodzi tryb graficzny, pojawia się tapetka AmigaOS 4.1.

3. Chwila przerwy i otwiera się shell na cały ekran. W shellu tym nic nie można zrobić, nawet 'dir' jest nieznaną komendą. Zmiana katalogu na CD0: skutkuje requesterem "no disk in drive", płytka oczywiście cały czas siedzi w napędzie. Pod tym shellem jest pusty ekran WB.

4. W bootmenu CD jest oznaczony jako "non-bootable".

Co robię źle?

Już wiem co robiłem źle... Okazało się że pora wyrzucić napęd CD na śmietnik (staaaary Samsung x40). Podstawiłem inny napęd i poszło.

Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2... wysłany: 2009-02-16 10:53

No ale wszystkich problemów jak widzę nie rozwiązałeś. Zaprawszamy na eXec Party 2, służę radą, pokażę Ci np. działanie schowka pod OWB. Wiem że jako "niezależnemu ekspertowi", który ma porównywać oba systemy, a już z góry jeszcze nie widząc amigowego OWB, założył sobie że ten MOSowy bez tak podstawowych rzeczy jak choćby obsługa polskich liter, jest lepszy, pewne rzeczy mogą przychodzić z trudem.

Odpowiedz

Grzegorz
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2... wysłany: 2009-02-16 11:19

@mufa
Zaprawszamy na eXec Party 2, służę radą, pokażę Ci np. działanie schowka pod OWB.



Niestety nie mam za co przyjechać... Ale możesz napisać mi tutaj jak działa ten schowek. Starałem się go użyć korzystając z naturalnej zdawałoby się dla Amigi metody. Nie zadziałało. Chętnie się dowiem jak się używa schowka.

@mufa
założył sobie że ten MOSowy bez tak podstawowych rzeczy jak choćby obsługa polskich liter



Bardzo ciekawe, biorąc pod uwagę, że piszę tego posta nie czym innym a MorphOS-owym OWB. Oczywiście w tej chwili jest to niepubliczna beta, ale chyba nie sądzisz, że będę pisał porównanie nie poużywawszy wcześniej AmigaOS 4 przynajmniej przez 2 - 3 miesiące. Do tego czasu nowa wersja OWB dla MorphOS-a będzie już publicznie dostępna.

@mufa
pewne rzeczy mogą przychodzić z trudem.



Póki co, to z trudem przychodzi Ci napisanie posta nie ociekającego nietrafioną i prostacką ironią.

Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2... wysłany: 2009-02-16 12:13

@Grzegorz

Niestety nie mam za co przyjechać... Ale możesz napisać mi tutaj jak działa ten schowek. Starałem się go użyć korzystając z naturalnej zdawałoby się dla Amigi metody. Nie zadziałało. Chętnie się dowiem jak się używa schowka.




Normalnie, prawy klawisz Amiga +c. Przy czym jak wiadomo OWB pracuje na UTF-8, taki skopiowany tekst wklejony np. do edytora tekstu który nie obsługuje tego standardu kodowania może dać nieciekawe efekty, dlatego z menu możesz jeszcze wybrać specjalny tryb kopiowania w ISO-8859-2.




@
założył sobie że ten MOSowy bez tak podstawowych rzeczy jak choćby obsługa polskich liter
Bardzo ciekawe, biorąc pod uwagę, że piszę tego posta nie czym innym a MorphOS-owym OWB. Oczywiście w tej chwili jest to niepubliczna beta, ale chyba nie sądzisz, że będę pisał porównanie nie poużywawszy wcześniej AmigaOS 4 przynajmniej przez 2 - 3 miesiące. Do tego czasu nowa wersja OWB dla MorphOS-a będzie już publicznie dostępna.




Jasne, tylko Twoje jednoznaczne osądy dotyczące OWB, czytałem jeszcze za nim zacząłeś pisać z niepublicznych wersji korzystając z ogonków i zanim kiedykolwiek zobaczyłeś wersję OWB dla AmigaOS 4. Tak więc porównania to Ty już robiłeś nie tylko nie poużywawszy przez 2 - 3 miesiące, ale nie poużywaszy w ogóle.

Odpowiedz

Grzegorz
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2... wysłany: 2009-02-16 12:31

@mufa
Normalnie, prawy klawisz Amiga +c. Przy czym jak wiadomo OWB pracuje na UTF-8, taki skopiowany tekst wklejony np. do edytora tekstu który nie obsługuje tego standardu kodowania może dać nieciekawe efekty, dlatego z menu możesz jeszcze wybrać specjalny tryb kopiowania w ISO-8859-2.



Wszystko się zgadza. Szkoda, że nie zauważyłeś, że pisałem na PPA o wersji dołączonej do płyty instalcyjnej. Wystarczyło mi zalecić instalację najnowszej wersji OWB, co zresztą właśnie zrobiłem. Nie ma już problemu schowka, zapewne wiele innych funkcji też działa lepiej.

A tak przy okazji, może mi podpowiesz jak zmienić ustawienia trybu graficznego Workbencha. System zaproponował mi odświeżanie 60 Hz, co mnie nie zadowala na monitorze CRT. Stworzyłem nowe tryby w P96Prefs, ale one nie są widziane w ustawieniach trybu ekranu, mimo rebootu.

Odpowiedz

konrad
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2... wysłany: 2009-02-16 12:56

@Grzegorz
A tak przy okazji, może mi podpowiesz jak zmienić ustawienia trybu graficznego Workbencha. System zaproponował mi odświeżanie 60 Hz, co mnie nie zadowala na monitorze CRT. Stworzyłem nowe tryby w P96Prefs, ale one nie są widziane w ustawieniach trybu ekranu, mimo rebootu.




Przeczytaj nasze artykuły na temat AmigaOS 4.x z serwisu http://www.amigaos.pl. Tam znajdziesz wiele odpowiedzi na podstawowe pytania. Na przykład kwestię tworzenia nowych trybów poruszyliśmy w artykule "Czwarta aktualizacja systemu AmigaOS 4.0" z 2006 roku. Patrz akapit "Nowe Picasso96".


Odpowiedz

Grzegorz
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2... wysłany: 2009-02-16 13:26

@konrad
Przeczytaj nasze artykuły na temat AmigaOS 4.x z serwisu http://www.amigaos.pl. Tam znajdziesz wiele odpowiedzi na podstawowe pytania. Na przykład kwestię tworzenia nowych trybów poruszyliśmy w artykule "Czwarta aktualizacja systemu AmigaOS 4.0" z 2006 roku. Patrz akapit "Nowe Picasso96".



Zadziałało, dziękuję. Znacznie prostsza metoda niż walka z P96Mode.

Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2... wysłany: 2009-02-16 13:36

A jeśli mimo wszytko będziesz kiedyś zmuszony do ustawiania trybów w P96Mode i chciałbyś aby stworzony w nim tryb był widziany po resecie, wyłącz w tooltypach, "bliźniaczą rozdziałkę" w ikonie monitora.


Odpowiedz

Grzegorz
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosi... wysłany: 2009-02-16 13:43

Mam jeszcze jeden problem, Moje ulubione czcionki bitmapowe stworzone znanym programem TypeFace, nie są widziane pod AmigaOS 4.1, mimo użycia po skopiowaniu, komendy FixFonts. Jest na to jakaś rada? Czcionki wektorowe są ciężkostrawne dla mnie raczej...

Odpowiedz

konrad
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosi... wysłany: 2009-02-16 14:17

@Grzegorz
Moje ulubione czcionki bitmapowe stworzone znanym programem TypeFace, nie są widziane pod AmigaOS 4.1, mimo użycia po skopiowaniu, komendy FixFonts. Jest na to jakaś rada?




Prawdopodobnie nie masz fontów bitmapowych we właściwym katalogu dla używanego w systemie kodowania znaków i system ich nie znajduje.

Odpowiedz

Grzegorz
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosi... wysłany: 2009-02-17 12:21

@konrad
Prawdopodobnie nie masz fontów bitmapowych we właściwym katalogu dla używanego w systemie kodowania znaków i system ich nie znajduje.



Chyba tak, co gorsza nie mogę nigdzie znaleźć informacji jak to powinno wyglądać. Mam czcionkę z AmigaOS 3.x, w kilku wielkościach. Znaki w niej są w kodowaniu ISO-2. Kopiuję katalog z bitmapami, uruchamiam FixFonts. Nawet jeżeli dodam do nazw plików przyrostek "_ISO-8859-2" to i tak czcionka jest widziana jako US-ASCII (tam, gdzie można wybrać kodowanie, np. w wyborze czcionki NotePada). Tam gdzie nie można wybrać kodowania (preferencje czcionek systemowych), po prostu jej nie widać. Czy system czcionek jest gdzieś omówiony?

Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosi... wysłany: 2009-02-17 12:30

@Grzegorz
Czy system czcionek jest gdzieś omówiony?




O ile nic nie pozmieniali w wersji dla Pagasosa, omówienie jest w system:documentation/.


Odpowiedz

konrad
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosi... wysłany: 2009-02-17 12:44

@Grzegorz
Mam czcionkę z AmigaOS 3.x, w kilku wielkościach.




AmigaOS 3 nie obsługiwał różnego kodowania znaków dla fontów bitmapowych. AmigaOS 4 obsługuje.

Odpowiedz

Grzegorz
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Problem z instalacją AmigaOS 4.1 na Pegasosi... wysłany: 2009-02-17 15:11

@mufa
O ile nic nie pozmieniali w wersji dla Pagasosa, omówienie jest w system:documentation/.



Dokładnie. Tam właśnie znalazłem plik, który ujawnił sekret, trzeba po prostu pliki czcionek potraktować systemowym poleceniem SetFontCharset. Teraz już mogę się cieszyć swoimi ulubionymi czcionkami również pod AmigaOS 4. Dziękuję za pomoc.

Odpowiedz

AmigaOS.pl