eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

czwartek, 25. lutego, 2021, 11:56

Amiga forum / Klony Amigi / Net na SAM440ep

Czytasz wątek: Net na SAM440ep

Phibrizzo
Nieaktywny użytkownik starego forum

Net na SAM440ep wysłany: 2010-05-24 12:57

Pozainstalowaniu apdejtu na SAM mam ten sam problem z konfiguracja neta co po zanstalwaniu samego OS4.1
Czy ktos moglby mi napisac krok po kroku co trzeba zrobic aby uzyskac polaczenie ze netem?

Wiem ze ktos mi to skonfigurowal na jednej z imprez w Krakowie tyle ze juz nie pamietam jak to zrobil.


Odpowiedz

biax13
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Net na SAM440ep wysłany: 2010-05-24 13:24

Hej Robercie, jak wrócę do domu to Ci dokładnie opiszę "step by step" całą konfigurację. Najważniejsze to wybrać odpowiedni sterownik eth.
Potem tylko DHCP i gotowe


Odpowiedz

alekc
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Net na SAM440ep wysłany: 2010-05-24 23:19

Tylko pamiętaj o tym, że to port 0 - pierwszy z prawej patrząc od przodu płyty.

Odpowiedz

Phibrizzo
Nieaktywny użytkownik starego forum

Net na SAM440ep wysłany: 2010-09-17 15:14

Odswierzam lekko temat.
Siec pod SAM juz posiadam ale mam teraz inny problem. Nie moge sie polaczyc z IRCem. Wookiechat podczas logowania podaje mi takie komunikaty:

14:35:00] [Connect] Próba połączenia z chat.freenode.net (6667)
[14:35:00] [Server] połączono
[14:35:00] -kornbluth.freenode.net- *** Looking up your hostname...
[14:35:00] -kornbluth.freenode.net- *** Checking Ident
[14:35:00] -kornbluth.freenode.net- *** No Ident response
[14:35:00] -kornbluth.freenode.net- *** Found your hostname
[14:35:49] [Serwer] Link: 127.0.0.1 (Connection timed out)
[14:35:49] [Server] rozłączono
[14:35:49] [Błąd] gethostbyname() nie powiodło się

Najbardziej zastanawia mnie linijka trzecia od konca, na klsayku jest tam inny IP, a tu jest odwolanie do siebie samego.

Pod kalsykiem nie mam takiego problemu a jestem polaczony do tej samiej sieci.
Strony www dzialaja poprawnie.


Odpowiedz

Phibrizzo
Nieaktywny użytkownik starego forum

Net na SAM440ep wysłany: 2010-11-20 20:43

Po wielu bojach, trudach, resetach, motania w ustawieniach udalo sie w koncu doprowadzic net do pelnego dzialania. W czym byl problem tego nie wiem, za duzo rzeczy bylo zrobione. Wazne ze w koncu dziala jak nalezy.


Odpowiedz

Phibrizzo
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Net na SAM440ep wysłany: 2011-09-24 22:02

Znowu mam ten sam peoblem Ktops wie jak go szybko rozwiazac?

Odpowiedz

Leon
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Net na SAM440ep wysłany: 2011-09-24 23:37

@Phibrizzo
Znowu mam ten sam peoblem Ktops wie jak go szybko rozwiazac?




Ja mam takie ustawienia na Sam440flex i necik chodzi bez problemu::
http://leon.site90.com/www/graby/net.jpg

Odpowiedz

Phibrizzo
Nieaktywny użytkownik starego forum

Re:Net na SAM440ep wysłany: 2011-09-28 22:34

Udalo mi sie w koncu znalezc przyczyne takiego dziwnego zachowania. Problemem nie byl stos TCP/IP lecz sam WookieChat.
Ponowna jego instalacja rozwiazala problem


Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Net na SAM440ep wysłany: 2011-09-29 08:57

WookieChat jest bardzo "zabugowany", ja zrezygnowałem z niego i używam AmIRCa. Choć nie koniecznie jest to lepszy program, ale stabilniejszy.

Odpowiedz

AmigaOS.pl