eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

niedziela, 21. lipca, 2019, 21:44

Amiga forum / Internet i sieć / AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy

Czytasz wątek: AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-06 10:20

[u]Jako, ze pojawiaja sie pytania i problemy z dzialaniem AmiGG pod AmigaOS 4.0 zalozylem ten watek, aby wszyscy mogli o tym przeczytac. Wspolne testy na pewno beda lepsze niz pisanie tylko na priva.[/u]

> Czy wysyłałeś sms na Orange?? Niestety często zamiast okienka z obrazkiem mam "pozdrowienia" od "Grima".

Nie testowalem Orange - zglos problem do MiniQ.

> Często również muszę uruchamiać kilkakrotnie AmiGG zanim się uruchomi (również pozdrawia mnie "Grim").

U mnie sporadycznie przy stacie takze pojawia sie grim, ale daje "Ignoruj" i zawsze to pomaga. Nastepnie moge przez wiele godzin prowadzic rozmowy na GG/Tlen i program dziala stabilnie. Zero problemow.

> System masz ten ogólnie dostępny z aktualizacją z lipca zeszłęgo roku ??

Tak

> Klasy Mui masz najnowsze ??

Tak, zawsze jak pojawiaja sie nowe wersje to je wrzucam do mojego MUI.

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-06 18:12

OK skoro to moje problemy to doprecyzuję. Problemy ze startem tak jakby ustąpiły po aktualizacji klas MUI do najnowszych. Niestety u mnie często po kliku godzinach pracy AmiGG w sytuacji kiedy otwieram go z trybu ikonifikacji wiesza się niestety nie pomaga ignoruj, program się zawiesza, również kilkukrotne otwarcie okienka z emotkami powoduje zawieszenie się "AmiGift task" to piszę z pamięci ale nazwa tasku jest jakaś taka. Jeszcze jedna sprawa po otwarciu zikonifikowanego okienka programu nie mam informacji w dolnej częsci okienka (tzn chodzi o informacje o moim stanie w GG i Tlenie). Właśbnie przygotowuję raport dla autora i dlatego chcę wiedzieć czy inni też tak mają, czyli czy błąd jest u mnie czy u autora programu.

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-06 19:21

@TomK

> kilkukrotne otwarcie okienka z emotkami powoduje zawieszenie się "AmiGift task"

Wlasnie otwarlem okno z animowanymi emotkami kilkanascie razy i nic sie nie dzieje.

> po otwarciu zikonifikowanego okienka programu nie mam informacji w dolnej częsci okienka (tzn chodzi o informacje o moim stanie w GG i Tlenie)

Nie wystepuje to u mnie. Wszystko jest OK.

Odpowiedz

Andrzej Drozd
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-07 12:06

[i]Wlasnie otwarlem okno z animowanymi emotkami kilkanascie razy i nic sie nie dzieje.[/i]

Byc moze winowajca jest jest poprostu jakis datatyp w AOS4 Classic.
Poki co, calkowicie wylaczylem emotikonki. Jezeli problem sie nie powtorzy, sprobuje je zalaczyc, jednak z wylaczona animacja.

Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-07 18:35

Program zawiesza się zawsze, tzn. nie ma możliwości aby używac go przynajmniej bez jednego GR i skorzystania z opcji ignore errors. Przy dużym szczęściu i umiejętności obsługi (czytaj nie korzystania z pewnych funkcji) można nawet sobie pogadulić. Niestety reguły nie ma, program potrafi się czasami zawiesić losowo, ale też potrafię na kilka sposobów zawiesić go na zawołanie. Niestety czasami zamraża cały system i potrzebny jest reset. Jako ciekawostę podam, że AmiGG, zawiesiło mi kiedyś samego GrimReapera. Niby teoretycznie zawieszenie tego elementu systemu jest całkiem możliwe, jednakże w ciągu ponad 4 lat używania AmigaOS 4, ta sztuka nie udała mi się z żadnym innym programem. W tym miejscu powinienem napisać kiedy i w jakich dokładnie momentach dochodzi do zwiech, ale to pytanie powinien zadać mi autor programu gdy pisałem o stabilności jego dzieła. Tymczasem w swoim stylu rozpoczął kolejną kretyńską dysputę, o mojej osobowości, Hollywoodzie, grzechach przodków i setkach innych rzeczy, tylko nie o meritum sprawy. On chyba na prawdę wierzy, że ja nie mam nic innego do roboty, tylko wymyślać bajki o rzekomych zwiechach AmiGG, w celu jakiś tam ataków na jego osobę. Cóż wobec takiej postawy autora, szkoda dalej strzępić języka, przepraszam klawiatury. Ode mnie to by było na tyle.

Odpowiedz

Andrzej Drozd
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-07 18:50

[i]W tym miejscu powinienem napisać kiedy i w jakich dokładnie momentach dochodzi do zwiech, ale to pytanie powinien zadać mi autor programu gdy pisałem o stabilności tego programu.[/i]

Autorowi nic nie daje gadanie. On potrzebuje namacalnych debuglogow, w postaci pliku tekstowego, z GrimmRapera, Sashimi i dumpdebugbuffer. Najlepiej wszystko z kernelem odpalonym w debugu.
Juz sam bugraport z Grimma duzo pomoze.
Mi zalezy na uzytkowaniu tego programu i logi wysylam. Jezeli wiesz i potrafisz AmiGG zawiesic na kilka sposobow, to zrob debuglog - jest szansa ze kolejna wersja bedzie wolna od tego/tych bledow.

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-07 21:25

@mufa
Program zawiesza się zawsze, tzn. nie ma możliwości aby używac go przynajmniej bez jednego GR i skorzystania z opcji ignore errors. Przy dużym szczęściu i umiejętności obsługi (czytaj nie korzystania z pewnych funkcji) można nawet sobie pogadulić. Niestety reguły nie ma, program potrafi się czasami zawiesić losowo, ale też potrafię na kilka sposobów zawiesić go na zawołanie. Niestety czasami zamraża cały system i potrzebny jest reset.




Naprawde dziwna sprawa. Ja naprawde uzywam tego programu przez wiele godzin dziennie i dziala stabilnie (caly czas pisze o wersji 0.44.13). I pisze to z pelna pokora - sam strasznie jestem ciekawy, dlaczego u Ciebie tak sie dzieje.

Odpowiedz

mufa
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-07 21:31

@Gordon Shumway

Naprawde dziwna sprawa. Ja naprawde uzywam tego programu przez wiele godzin dziennie i dziala stabilnie (caly czas pisze o wersji 0.44.13). I pisze to z pelna pokora - sam strasznie jestem ciekawy, dlaczego u Ciebie tak sie dzieje.




Częściową odpowiedź dałem w wątku o XPK. Niemniej sprawa jest rzeczywiście dziwna, bo Ty już od wielu miesięcy (a więc również wtedy gdy nie było nowych wersji klas, tylko takie jakie były wymienione w wymaganiach w dokumentacji) twierdziłeś że wszystko jest OK, podczas gdy u mnie program był katastrofą. W tej chwili, katastrofą bym go nie nazwał, ale stabilnym programem też nie.

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-08 00:28

@Andrzej Drozd
[i]Wlasnie otwarlem okno z animowanymi emotkami kilkanascie razy i nic sie nie dzieje.[/i]

Byc moze winowajca jest jest poprostu jakis datatyp w AOS4 Classic.
Poki co, calkowicie wylaczylem emotikonki. Jezeli problem sie nie powtorzy, sprobuje je zalaczyc, jednak z wylaczona animacja.




Andrzej ja mam AOne a również emotki wywalają mi Grima, wieć to nie jest tylko wina datatypów dla klasyka. Zaktualizuj wszystkie klasy Mui dla AGG wygląda że jest lepiej tzn. stabilniej.

Odpowiedz

TomK
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-08 00:37

@mufa
Program zawiesza się zawsze, ............................dokładnie momentach dochodzi do zwiech, ale to pytanie powinien zadać mi autor programu gdy pisałem o stabilności jego dzieła. Tymczasem w swoim stylu rozpoczął kolejną kretyńską dysputę, o mojej osobowości, Hollywoodzie, grzechach przodków i setkach innych rzeczy, tylko nie o meritum sprawy. On chyba na prawdę wierzy, że ja nie mam nic innego do roboty, tylko wymyślać bajki o rzekomych zwiechach AmiGG, w celu jakiś tam ataków na jego osobę. Cóż wobec takiej postawy autora, szkoda dalej strzępić języka, przepraszam klawiatury. Ode mnie to by było na tyle.




eeee Mufa jak masz pisać takie komentarze to może lepiej ...... już jedź na te wakacje. (tu miała być buźka z uśmieszkiem ... ale Aweb nie chce mi jej wstawić ).A poza tym to chyba jednak to użytkownik ma pisać raporty o błędach bez próśb ze strony twórcy oprogramowania? ) OOo a jednak wstawił chociaż przy pisaniu nie było widać dziwne...

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-14 08:16

Przetestowalem dzialanie bramki Orange - sporadycznie zdarza sie grim, ale ignore zalatwia sprawe. Wszystkie proby wyslania SMSa zakonczyly sie powodzeniem.

Odpowiedz

Andrzej Drozd
Nieaktywny użytkownik starego forum

AmiGG pod AmigaOS 4.0 - testy wysłany: 2008-07-15 20:11

@TomK

[i]Andrzej ja mam AOne a również emotki wywalają mi Grima, wieć to nie jest tylko wina datatypów dla klasyka. Zaktualizuj wszystkie klasy Mui dla AGG wygląda że jest lepiej tzn. stabilniej.[/i]

Cos w tym jest. Wczoraj wymienilem wszystkie klasy MUI na najnowsze, po tym jak juz poraz ktorys zawiesil mi sie Yam, podczas edycji tekstu. Chyba chodzilo konkretnie o NList. Poki co Yam nie ma juz z tym problemow. AmiGG narazie uzywam bez emotek i aktualnie nie zauwazylem zadnych problemow. Za jakis czas je zalacze.

Druga sprawa, jest taka, ze AmiGG mam na partycji z AOS3, ktory jest pod FFS, ale to chyba nie ma znaczenia (?).

Odpowiedz

AmigaOS.pl