eXec.plMAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA
MAGAZYN UŻYTKOWNIKÓW KOMPUTERÓW AMIGA

sobota, 22. września, 2018, 11:57

Amiga forum / AmigaOS 3.x / Picasso 96 i obraz w PAL z AGA

Czytasz wątek: Picasso 96 i obraz w PAL z AGA

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Picasso 96 i obraz w PAL z AGA wysłany: 2008-06-28 01:32

Dzisiaj sprobowalem uruchomic kilka PALowych, starych gier bezposrednio z AmigaOS 3.9 + Picasso96. Niestety nie udalo mi sie. Gry wystartowaly po odpaleniu systemu bez s-s, od razu w PAlu.

Jaka opcja (parametr w tooltypach?) w P96 odpowiada za zamrozenie systemu i przelaczenie dzialania komputera na obraz w PAL/AGA? Pamietam, ze pod CGXem (dopiero od niedawna mam pod A1200 Mediatora, poprzednio mialem BVision) bylo chyba cos takiego?

Odpowiedz

Andrzej Drozd
Nieaktywny użytkownik starego forum

Picasso 96 i obraz w PAL z AGA wysłany: 2008-06-28 08:42

Nie znam odpowiedzi, ale zaciekawil mnie temat. Czy sprzetowo rozwiazales to tak, ze podlaczyles AGAte do karty graficznej ktora siedzi w Mediatorze?
O ile wiem, to MDW cos takiego robil, ale on raczej ma BVision w A1200 i chyba uzywal monitora z dodatkowym wejscie BNC lub jakiegos przelacznika monitorowego. (?)

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Picasso 96 i obraz w PAL z AGA wysłany: 2008-06-28 11:00

@Andrzej Drozd

"podlaczyles AGAte do karty graficznej ktora siedzi w Mediatorze?"

Nie - mam zewnetrzy tuner TV i do niego podpinam obraz z wyjscia Composite Video. Po uruchomieniu gry/produkcji w PALu obraz z karty graficznej znika, ale nie pojawia sie obraz z AGA-tki pod tunerem. Pamietam, ze po CGXem to dzialalo.

Odpowiedz

Phibrizzo
Nieaktywny użytkownik starego forum

Picasso 96 i obraz w PAL z AGA wysłany: 2008-06-28 11:39

Jest kilka sposobow aby starsze PALowskie gry uruchomic pod P96:
1. jesli uruchamiasz spod WHDLoad to: nie mozesz miec odpalonego stosu TCP/IP oraz sprawdz zmienna VoodooInt, powinna byc na No
2. gdy gra jest plikowa to wyproboj JST z parametem execute "nazwa_gry.exe" plus to co napisalem wyzej
3. mozna probowac wylaczac pamieci podreczne

Co prawda moga sie znalezc jakies o(d)porne gry ale na to juz nie bedzie rady.


Odpowiedz

amigafan
Nieaktywny użytkownik starego forum

Picasso 96 i obraz w PAL z AGA wysłany: 2008-06-28 12:25

@Gordon Shumway
Po uruchomieniu gry/produkcji w PALu obraz z karty graficznej znika, ale nie pojawia sie obraz z AGA-tki pod tunerem.




A nie masz czasem w zmiennych środowiskowych (env-archive/picasso96) ustawionej AmigaVideo na 31kHz? Daje to lepszą jakość dźwięku ale powoduje podwojenie częstotliwości obrazu na DblPAL, której tuner nie łapie.
Przestaw tam na 15kHz i wtedy powinien się pojawić obraz PAL na wyjściu wideo.

Z ciekawostek to gdy ostatnio się bawiłem CV64/3D (pod P96) to udało mi się znaleźć w zmiennych środowiskowych takie utawienia, które przerzucają obraz z AGA do karty graficznej - podobnie jak ma to miejsce w przypadku CVisionPPC/BVision
Czyli obraz PAL pojawiał się na karcie graficznej!
Trzeba było ustawić na ON zmienną EnableBootVGA i chyba jeszcze jakąś - jak będę miał chwilę to sprawdzę.

Odpowiedz

Gordon Shumway
Nieaktywny użytkownik starego forum

Picasso 96 i obraz w PAL z AGA wysłany: 2008-06-28 16:07

@Phibrizzo

Dzieki za wskazowki - okazuje sie, ze najwiekszy problem sprawial stos TCP/IP (Miami mam automatycznie uruchamiane przy starcie systemu).

Odpowiedz

AmigaOS.pl